Šoltes zavrnil kandidaturo za ministra za zdravje

Igor Šoltes je danes sporočil, da ne more sprejeti kandidature za ministra za zdravje, saj bi bila zdravstvena reforma, kot daleč najpomembnejši projekt ministrstva, že vnaprej obsojena na neuspeh. Kot je pojasnil, se je zelo jasno pokazalo, da v nekaterih strankah še vedno niso sposobni ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov.

Položaj ministra za zdravje je po njegovih besedah v sedanjem času izjemno velik izziv za vsakogar. Država nima strategije razvoja sistema zdravstvenega varstva in ne uradno določene mreže javne zdravstvene dejavnosti, ki je trenutno ostanek zmogljivosti, ustanovljenih pred več desetletji, razširjene s koncesionarji, je pojasnil Šoltes.

Zdravstveni sistem je zato po njegovem mnenju potreben korenite reforme, če želimo vzpostaviti učinkovit ter finančno dolgoročno vzdržen sistem. Za zdravstveno reformo pa je treba poiskati najširše družbeno soglasje, tako v stroki, kot med državljankami in državljani, uporabniki zdravstvenih storitev, najprej pa seveda v politiki, kjer mora to soglasje bistveno presegati ozke strankarske okvirje. Tako koalicijskih kot opozicijskih strank, je prepričan Šoltes.

Nekdanji predsednik računskega sodišča in ustanovitelj društva Verjamem Šoltes je v današnji izjavi za javnost zapisal, da je že s samim povabilom na razgovor predsednica vlade Alenka Bratušek sicer pokazala, da želi preseči ozke strankarske okvirje ter iskati kandidata za ministra tudi zunaj ozkih strankarskih okvirjev in interesov.

Vsebina posameznih "dokaj žaljivih" izjav po objavi informacije o njegovi morebitni kandidaturi sredi preteklega tedna po sestanku s premierko pa ga je prepričala, da bi podobno reakcijo politike lahko pričakoval vsak kandidat, ki bi prihajal izven okvirjev trenutno vladajoče partitokracije. "Tak odnos tudi jasno kaže, da enotnosti glede možnega sodelovanja v vladi, izven kvotnega sistema, v koaliciji ni, kar pa je nujen pogoj za izvedbo učinkovite reforme in za učinkovit obračun zoper korupcijo v zdravstvu," je poudaril.

Medtem ko sta prvak DL Gregor Virant in predsednik DeSUS Karl Erjavec Šoltesa ocenila kot primernega in dobrega kandidata, je prvak SD Igor Lukšič to možnost zaradi Šoltesove namere ustanovitve stranke označil za neokusno. Tudi Erjavec naj bi sicer pričakoval, da Šoltes ne bo ustanavljal svoje stranke, če bo izbran za novega ministra, a na drugi strani je Šoltes ostal odločen, da se svoji stranki ne bo odpovedal.

Deli novico: