ŠOLSKA MINISTRICA JE INTERPELIRANA: Krivijo jo za najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi

Slovenija

Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so v postopek DZ vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Očitke so strnili v 20 točk. Med drugim ji očitajo nestrokovne in škodljive politike na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, kar da je povzročilo najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi.

Očitke iz interpelacije je na današnji novinarski konferenci predstavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah bi minister za izobraževanje na prvo mesto moral postavljati interese in dobrobit najmlajših, zelo pozoren bi moral biti na upravljanje resorja v času epidemije. Vendar pa po mnenju Vatovca ministrica Kustečeva tega ne izpolnjuje.

Glavni očitek v interpelaciji je neučinkovita, nestrokovna, nekonsistentna in škodljiva politika na področju vzgoje in izobraževanja, je povedal vodja poslancev Levice. Med drugim ji očitajo, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v tem razmerah. "Smo država, ki ima najdlje časa neprekinjeno zaprte šole in to bo povzročilo dolgoročno in dolgotrajno škodo za šolajoče," je povedal.

Prav tako ji očitajo odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole. "Imamo zelo stihijsko in neenako obravnavo otrok, ki se v tem času šolajo," je ocenil. Zato so po njegovih besedah nekateri otroci, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo okoli 4000, neposredno diskriminirani, saj nimajo dostopa do ustrezne komunikacijske tehnologije.

Ministrstvo ni zagotovilo pogojev za izvedbo šolskih tekmovanj, je povedal Vatovec. Prihodnost mladih pa je po njegovih besedah ogrožena tudi zaradi odsotnosti načrta okrevanja po epidemiji. Ne nazadnje je vodja poslancev Levice kot posledico neustrezne politike resorja izpostavil upad gibalne sposobnosti otrok.

Med glavnimi očitki Kustečevi je tudi pomanjkanje dialoga na vseh ravneh. Če bi želela na učinkovit način prebroditi krizo, bi morala aktivno sodelovati tudi s sindikati in strokovnimi delavci v vzgoji in izobraževanju, vendar pa je stvari peljala sama, je ocenil.

Vatovec je med drugim navedel še zamik podaje soglasja k razpisu za vpis v prvi letnik visokošolskih zavodov, zamujanje z znanstveno-raziskovalne zakonodajo ter sporno kadrovanje, "utemeljeno na parcialnih interesih, osebnih zamerah in prijateljskih obljubah".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  03 .02. 2021 ob  15: 51
Lili | 03 .02. 2021 ob 14: 37
O kaksnih komunistih ti? Zlgleda ,da si tudi ti zrela za kliniko v Avstraliji
Lili |  03 .02. 2021 ob  14: 37
-2
Matej T. Vatovec in celotna banda levičarska..samo provociranje vas je! Poceni popuslistično pljuvanje in veš kaj je najbolj žalostno? Da mediji prav tekmujejo, kdo bo bolj popljuval in kateri bo našel še večjo afero, ki je ni...
Že videno, že videno... komunistična stranka je že izkoristila eno veliko svetovno krizo, da se je zavihtela na prestol in v imenu ljudstva morila in ropala...in sedaj vejo, da je njihov moment.
Piero Panin |  03 .02. 2021 ob  14: 02
Moje mnenje je da je bil glavni problem prav solanje na daljavo in bi se ga moralo v tem casu opustit.
Poglejte psihologija je pri vseh starostnikih enaka,ce otroka posljes na igrisce se bo igral z ostalimi,ce si v parlamentu se bos pogovarjal verjetno o politiki in glasoval,ce si clan sportnega drustva se bos ukvarjal z sportom in ce si v skupini protestnikov bos protestiral.Otrokom je bila vzeta primarna potreba po pripadnosti skupini,torej soli in v svoji druzini medtem ko je opazoval starse ko hodijo v sluzbo,po opravkih,obveznostih se je bil primoran ucit za racunalnikom Preserna.Dobesedno je bil postavljen v vlogo lunatika.
Najboljsi protest ki ga lahko starsi naredijo je da izklopijo vsi na enkrat internet!!
Ampak vsi na enkrat,ker ce je publika razdeljena pol si ti problem
magik |  03 .02. 2021 ob  13: 39
Kjer se prepirata dva, tretji (JJ) dobiček ima!