ŠOLNIKI ZARADI CEPLJENJA Z ASTRAZENECO UPRAVIČENO V SKRBEH? Tako jim odgovarjata Krek in Beovićeva

Slovenija

Direktor NIJZ Milan Krek glede zapletov ob cepljenjih proti covidu-19 poudarja, da do zdaj niso bili povezani s cepivi. Šolski sindikat Sviz pa vztraja, da se glede na zaskrbljujoče novice iz nekaterih držav takoj javno opredeli o varnosti cepiva AstraZenece, ki ga je vlada namenila za cepljenje zaposlenih v šolstvu, so sporočili iz sindikata.

Milan Krek

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na včerajšnji novinarski konferenci o epidemiji covida-19 pojasnil, da zaplete ob cepljenju v posamezni evropski državi na nacionalni ravni preverja posebna komisija, ki ugotovitve sporoči Evropski agenciji za zdravila (Ema).

Tako bo po njegovih besedah tudi v primeru zapletov, povezanih s cepivom AstraZenece. "Ko bo Ema imela končne rezultate, bomo videli, pri čem smo. Do takrat pa gre le za domneve," je izpostavil. "Sumov je veliko, ampak jih je treba dokazati," je spomnil.

Tudi v Sloveniji je bilo po njegovih besedah kar nekaj zapletov, ki pa po ugotovitvah posebne komisije niso bili povezani s cepljenjem. Če pa se bo izkazalo, da so zapleti povezani s cepivi, se bodo odločali naprej, a do takrat bodo v uporabi, je dejal.

Beovićeva o zaustavitvi cepljenja še ne razmišlja

V Sloveniji se trenutno še ne razmišlja o zaustavitvi cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom s cepivom podjetja AstraZeneca, potem ko so se ponekod po cepljenju pojavili zapleti, je za STA potrdila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović

"Seveda se pa stvari spreminjajo, cepiva so vendarle nova in je treba situacijo pozorno spremljati in to ne pomeni, da ne bo naše mnenje drugačno, če bo prišlo do kakršnih koli drugih rezultatov," je pojasnila Beovićeva. Tako kot pri vseh cepivih in zdravilih je namreč spremljanje neželenih učinkov zelo pomembno, je dejala.

Ob tem sicer poudarja, da je bilo takšnih zapletov pri cepljenjih okoli 20, medtem ko je bilo s cepivom podjetja AstraZeneca opravljenih že več milijonov cepljenj. "Torej gre za zelo majhne številke," je izpostavila.

Bojana Beović

Ema je po odločitvi Danske, Norveške in Islandije, da začasno prekinejo cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19, sicer poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji.

Šolniki zaskrbljeni pred cepljenjem

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v svojem pozivu zapisali, da je prav to cepivo po nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 predvideno in rezervirano za veliko večino zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in cepljenje zanje po vsej Sloveniji poteka že v teh dneh.

Kot so navedli, so glede na medijske objave o zapletih s tem cepivom prejeli veliko vprašanj zaskrbljenih članov. Glede na to pozivajo NIJZ, da se nemudoma javno in enoznačno opredeli glede varnosti cepiva. Če obstaja kakršen koli dvom o njegovi varnosti, pa predlagajo razmislek, da se cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju z njim začasno zadrži.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  12 .03. 2021 ob  10: 49
-2
Spet ena manipulacija Štuklja.....