SOLKANSKI RADIČ TARČA GOLJUFOV: Pridelovalci bi ga radi zaščitili

Slovenija

Solkanski radič, ki zaradi posebnih pogojev za pridelavo uspeva le na Goriškem, je po opozorilih pridelovalcev tarča goljufov, ki pod njegovim imenom prodajajo radič iz drugih delov države. Zato skupaj z novogoriško turistično zvezo menijo, da bi ga morali zaščititi.

Središče pridelave solkanskega radiča, ki mu pravijo tudi goriški radič, sukenski regut ali zaradi njegove oblike kar goriška vrtnica, je v Sloveniji v Solkanu. Pridelovalcev pa je le še okoli 10, je na nedavni okrogli mizi o gastronomskem potencialu goriškega radiča povedal pridelovalec Boštjan Koršič.

Tudi pridelanih količin ni prav veliko. Letno ga na kmetiji Zdoravi, s katere prihaja Koršič, pridelajo okrog 200 kilogramov. Še vedno pa večino solkanskega radiča pridelajo na poljih okrog Gorice na italijanski strani meje.

Cena za kilogram solkanskega radiča se letos giblje okrog 13 evrov. To je več kot polovico manj, kot zanj iztržijo v Italiji ali na tržnici v Ljubljani. Težava pa je tudi ta, da tam pod tem imenom prodajajo radič, ki ni zrasel na goriških poljih.

Zato v novogoriški turistični zvezi razmišljajo, da bi solkanski radič in njegovo pridelavo ustrezno zaščitili. To bi morali narediti na ravni lokalne skupnosti, pri čemer bi morali razmisliti tudi o možnosti čezmejne zaščite skupaj z Gorico.

Ena redkih pridelovalk iz Solkana je povedala, da "je pravi solkanski radič sladek, vsi ostali pa so grenki". Prav zato je poleg solate in ostalih jedi primeren tudi za pripravo sladic. Iz njega izdelujejo celo marmelado, je povedala Patricija Furlan iz gostilne Furlan v Braniku.

V turistični zvezi TIC Nova Gorica so skupaj s pridelovalci radiča njegovo pridelavo začeli oživljati pred 10 leti, od leta 2017 pa jedi iz njega ponujajo pod blagovno znamko GoGourmet. Vsako zimo v gostilnah na Goriškem pripravijo Dneve goriškega radiča. Letos v akciji sodeluje devet gostincev, ki jim pridelovalci prodajo tudi večino svojega pridelka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija