ŠOLE OSTAJAJO ZAPRTE: Podaljšana večina obstoječih protikoronskih omejitev, se pa odpirajo čistilnice

Slovenija

Vlada je včeraj sklenila, da s 17. januarjem podaljšuje razglasitev epidemije za 60 dni, so sporočili po seji. Ob tem je vlada podaljšala večino obstoječih protikoronskih omejitev, se pa odpirajo čistilnice. Pri prehodu meje so med izjeme, ki omogočajo prehod brez karantene, dodatno uvrstili dvolastnike zemljišč. Šole ostajajo zaprte.

Epidemija je bila v drugem valu razglašena 19. oktobra, odtlej pa njeno razglasitev podaljšujejo. Na Uradu vlade RS za komuniciranje (Ukom) v sporočilu za javnost po včerajšnji popoldanski seji navajajo, da je Slovenija v drugem epidemičnem valu, še vedno se okužba novega koronavirusa hitro širi med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost. Aktualne epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, so dodali.

Tako tudi do kakšnega večjega sproščanja protikoronskih omejitev pričakovano ni prišlo.

Po novem bodo lahko nemoteno prehajali državno mejo dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, če bodo prehajali mejo zaradi opravljanja kmetijskih, poljedelskih ali gozdarskih del in se bodo vrnili takoj po opravljenem delu.

Določene spremembe so pri veljavnosti negativnega hitrega testa, če želi posameznik v Slovenijo vstopiti brez odreditve karantene. Po novem hitri antigenski test, ki ga oseba predloži ob vstopu v državo, ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja.

Pri PCR testih ni sprememb. Še vedno velja, da ne smejo biti starejši od 48 ur od odvzema brisa in morajo biti opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Ni več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi med karanteno 

Po novem bo možno, da bo oseba, ki jo bodo ob vstopu v Slovenijo napotili v karanteno, trajanje karantene prekinila z negativnim PCR ali hitrim antigenskim testom, pri čemer ne bo več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi. Do zdaj je namreč veljalo, da je možno opraviti test, da bi prekinili karanteno, peti dan po napotitvi.

Nova država na rdečem seznamu, v skladu s katerim se ob vstopu v Slovenijo odredi karantena (z izjemo negativnega PCR ali hitrega testa), je Irska.

Poleg tega je vlada na včerajšnji seji sprejela sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence. Ukrep izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka je podaljšan do konca marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  14 .01. 2021 ob  12: 25
@ Obala1 - potemtakem so tudi v Avstraliji in N. Zelandiji imeli neumne ukrepe? Vse je neumno in brez veze, dokler ne zboliš, po svoji ali neumnosti drugih ......... (da o smrti ne govorim)
Istriano |  14 .01. 2021 ob  09: 04
Gremo naprej dokler na ne propade večina gospodarstva. Ne vem, če politiki razmišljajo o temu, da bo treba te milijardne kredite vrniti. Če gospodarstvo in ljudje ne plačujejo davkov, ne moreš vračati kredite in če ne vračaš kreditov ti ne dajo novih. In potem kje se bodo mastili politiki in kdo bo plačeval vse stroške države?
Kukurux |  14 .01. 2021 ob  00: 37
Navali narod za vikend v zidanice
Tece refosko in malvazija,samo da nas ne dobijo
Obala1 |  13 .01. 2021 ob  22: 12
@Martin mislim da ogromno oseb misli enako vendar ne povedo tega a za @monteverdija in podobne samo v razmislek to, Slo je s tako strategijo in ukrepi ter famoznimi strokovnjaki 3. najslabša na svetu ...čudi me da z JJ ali Kacinom ali takim načinom vodenja tega procesa nismo na prvem mestu ...pa vi kritizirajte Švedsko ali Potrča ali kogarkoli ki ne misli enako ....vendar bo Slovenija še vedno ostala na vrhu ...in spet se bo našel nekdo ki bo rekel narod je kriv ( ker ne drži ker je večina oseb izredno disciplinirana in posluša ukrepe samo kaj če so ukrepi neumni in se spreminjajo na dnevni bazi )
Martin Kacur |  13 .01. 2021 ob  21: 52
Saj ne vem kaj je slabse. Zbolet ali zivotarit brez dela. Medtem, ko se uradni vladni informator malo heca.
Monteverdi |  13 .01. 2021 ob  21: 48
@ Kacur - če boš slučajno zbolel in imel težave, boš tudi pameten, kajne? (seveda ti bolezni ne želim).
Martin Kacur |  13 .01. 2021 ob  21: 43
Ma ko vas j..e, vas in vaso epidemijo. Poln kufer vas imam. Nesposobnezi in kradljivci pokvarjeni.