Šole in vrtci danes pripravljajo tradicionalni slovenski zajtrk

Kulinarika

V slovenskih šolah in vrtcih ob današnjem dnevu slovenske hrane tudi letos pripravljajo Tradicionalni slovenski zajtrk. Otrokom bodo ponudili mleko, med, maslo, kruh in jabolka slovenskega porekla. Ob tej priložnosti se jim bodo pridružili tudi mnogi slovenski politiki, nekateri ministri so razkrili, kaj sami najraje zajtrkujejo.

S projektom želijo otrokom v vrtcih in šolah približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane, zdravega načina prehranjevanja, spodbujati javne zavode k nakupu lokalnih živil ter obenem o tem ozaveščati tudi starše, vzgojitelje in drugo javnost.

Skupaj je v projekt vključenih skoraj 273.000 otrok iz 361 vrtcev in 488 osnovnih šol. Že drugič so vanj vključeni tudi otroci iz Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Tudi politiki med otroke

Predsednik državnega zbora Janko Veber se bo udeležil zajtrka v ljubljanskem vrtcu France Prešeren, predsednik državnega sveta Mitja Bervar pa se bo pridružil učencem na Osnovni šoli Prežihov Voranc.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo bo zajtrkoval s prvošolci Osnovne šole Toneta Čuferja v Ljubljani. Kot je dejal, mu je od vsega, kar sestavlja tradicionalni slovenski zajtrk, najboljše jabolko. Prav tako bo v Ljubljani, a v Osnovni šoli Ledina, z učenci zajtrkoval minister za kulturo Uroš Grilc.

Kmetijski minister Dejan Židan, ki smo ga ujeli med malicanjem slovenskega jogurta in jabolka, se bo učencem na tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružil na Osnovni šoli II Murska Sobota. Njegov idealni zajtrk sicer sestavljajo: "Sveža žemljica, maslo, dobra marmelada, jogurt in kava".

Ob tem poudarja, da je pomembno, da se dan začne z zajtrkom in da imamo tudi čez dan dovolj obrokov ter da so ti sestavljeni iz lokalne hrane. Ker se tega ne držijo vsi, današnji dan kot prehranski minister vidi kot dan, ko se lahko z najmlajšimi pogovarjajo ne le o pomenu lokalne prehrane, pač pa tudi o zdravem načinu prehranjevanja in življenja.

Vesel je, da se je pri projektu osebno angažirala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Njen kabinet je namreč koordiniral pripravo priporočil, kako lahko javni zavodi, kot so šole, vrtci, bolnišnice, domovi za ostarele in podobno naročajo lokalno hrano. Ob tem je razkril, da je na četrtkovi seji vlade pozvala ministre, naj v svojih nastopih povedo, da je lokalna hrana pomembna tako za državljane kot za državo.

Tudi premierka bi, podobno kot Židan, mleko pri zajtrku zamenjala s kavo, kot je navedla, pa ima zelo rada kruh, maslo in med.

Da le redko ne zajtrkuje, je zatrdil minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je pojasnil, ima zelo rad kruh z maslom in tudi medom, večkrat spije zraven še kozarec naravnega soka. Tokrat pa bo namesto njega na zajtrk v Osnovno šolo Prebold odšla državna sekretarka na njegovem ministrstvu Brigita Čokl, saj je imel Gantar še do četrtka za danes planirano pot v Bruselj. Prav vse sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka pa ima rad minister za notranje zadeve Gregor Virant, ki bo skupaj z obema drugima ministroma iz vrst DL, Senkom Pličaničem in Samom Omerzelom obiskal podružnično šolo Podkum.

Tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak bo na zajtrku v Osnovni šoli Domžale, saj ima tudi ona rada prav vse na seznamu, je zatrdila.

Gospodarski minister Stanko Stepišnik bo zajtrkoval na Osnovni šoli Ludvika Pliberška v Mariboru. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel bo obiskala vrtec Semedela.

Med za Tradicionalni slovenski zajtrk bo po besedah Židana sicer darovala Čebelarska zveza Slovenije, ki je sicer tudi pobudnica projekta.

Deli novico: