ŠOLE DOBILE NOV KOLEDAR: Nacionalno preverjanja znanja letos odpade, matura bo!

Slovenija

Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, še prej pa je o tem poročal Dnevnik. Matura vsekakor bo, je za Dnevnik dejala ministrica Simona Kustec. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.

Odločitev, da letos NPZ prvič po 20 letih od uvedbe odpade, je bila po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Kustečeve sprejeta na podlagi enotne ocene stroke, od zavoda za šolstvo, do pristojnih za NPZ in predstavnikov ravnateljev. Učenci in učitelji bodo kljub temu kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanju šolskega leta lahko uporabljali vse izpitne pole, ki so jih pripravili za letošnji NPZ. Te bodo na spletni strani Državnega izpitnega centra dostopne v elektronski obliki, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Kustečeva je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, ki bo v celoti objavljen v soboto, dejala tudi, da bodo tisti, ki v šoli na daljavo neupravičeno manjkajo, morda tudi sankcionirani. Učitelji bodo morali pred kakršnimkoli ukrepom zanje upoštevati osebne okoliščine in morebitne stiske družin, je opozorila.

Ministrstvo je sicer v četrtek srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur. Koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija, in ne 5. maja.

Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju. Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija.

Na Državnem izpitnem centru zaradi preprečevanje širjenja novega koronavirusa pripravljajo posebna navodila za izvedbo obeh matur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija