ŠOLARJI IZ HRPELJ BODO SOBOTO PREŽIVELI TUDI S CPK: Kako skrbi CPK za varnost, bodo izvedeli iz prve roke (FOTO)

Koper

Na prometni dan, ki ga OŠ Hrpelje organizira na delovno soboto, 11. maja, na katerem bodo sodelovali Policija PP Kozina, reševalci ZD Sežana, Občinsko redarstvo OHK, člani MTB kolearskega kluba ter gasilci PGD Materija, se bo učencem predstavilo tudi podjetje CPK. Promet, njegovo problematiko, pasti in podobno bodo na ta dan osvetlili iz večih zornih kotov, v CPK, družbi za vzdrževanje cest, gradnjo in druge dejavnosti, pa bodo odprli svoja vrata in učencem pokazali avojo mehanizacijo, predstavili delovanje in odgovorili na njihova vprašanja. Po ločenih predstavitvah in ogledu opreme vseh naštetih pa bodo učenci v sklepnem delu ob 11. uri pri vaškem domu Hrpelje priča še skupni akciji oz. simulaciji prometne nesreče z reševanjem ponesrečenca iz zverižene pločevine.

"Promet in šola sta v šolskem vsakdanu tesno prepletena, zato smo se odločili organizirati dan z večno akutno tematiko. K sodelovanju smo povabili podjetja in ustanove, ki bodo učencem iz različnih zornih kotov predstavili svojo dejavnost, pomen ter težave in nevarnosti, ki prežijo v prometu na vse nas," pravi ravnatelj OŠ Hrpelje Sebastijan Mavrič.

"Vzgoja otrok o prometu in varnosti je zelo pomembna za zagotavljanje njihove prometne varnosti, pogosto pa se tudi zgodi, da so prav otroci tisti, ki starše opozarjajo na dosledno prečkanje ceste na označenem prehodu za pešce, na pripenjanje varnostnega pasu v avtu, na prehitro vožnjo in podobno," menijo tudi v CPK, kjer podpirajo idejo, da otrokom čim prej predstavimo, kaj vse je potrebno za zagotavljanje varnosti v prometu. Zato so se z veseljem odzvali povabilu OŠ Hrpelje, da predstavijo, kako sami prispevajo k večji varnosti na cestah.

V CPK, d. d., ki si je v svoji več kot 50-letni tradiciji utrdila prisotnost v primorsko- notranjski regiji, skrbijo za vozne razmere na 1.908 kilometrih cest, od tega je 110 kilometrov glavnih cest, 623 kilometrov regionalnih cest in 1.175 kilometrov lokalnih cest ter javnih poti. Na teh cestah izvajajo tudi zimsko službo in zagotavljajo prevoznost tudi v najtežjih zimskih razmerah.

Poleg vozne kulture voznikov in upoštevanja cestnoprometnih predpisov, so za varnost v prometu ključne tudi prevozne ceste, brez večjih poškodb. V CPK skrbijo, da delo opravijo strokovno, kakovostno in s tem zagotavljajo čim daljšo življenjsko dobo cest. "Pomembno je, kakšne materiale vgrajujemo, zato imamo svojo asfaltno bazo, kjer lahko pripravimo 160 ton asfaltnih zmesi na uro. Tehnološki proces je avtomatiziran in zagotavlja proizvodnjo kakovostne asfaltne zmesi za nosilne in zaporne sloje," opisujejo v podjetju.

Učencem bodo na prometni dan predstavili tudi različne poklice, kaj opravljajo in kakšna znanja so potrebna. Predvsem so to poklici voznika, strojnika težke gradbene mehanizacije, cestarja, asfalterja. Največ navdušenja in zanimanja pa bodo zagotovo poželi njihovi stroji, ki jih bodo podrobno predstavili, veseli pa bodo tudi vprašanj najmlajših.

Deli novico: