ŠOLA OGORČENA NAD OBNAŠANJEM BODOČIH ZDRAVSTVENIH DELAVCEV: Nemudoma ukrepala

Izola

Velik odziv je doživela izpoved Izolanke, ki je pred dnevi na mestnem avtobusu na poti v izolsko bolnišnico naletela na pretresljiv pogovor bodočih zdravstvenih delavcev in ki smo jo objavili v torek. Skupina mladih dijakov zdravstvene nege je z odporom in gnusom govorila o svojem delu in predvsem starejših bolnikih. Neprimerna komunikacija je pretresla tudi vodstvo Srednje šole Izola, ki je nemudoma ukrepalo.

Srednja šola (SŠ) Izola, v sklopu katere skupina 'zgovornih' dijakov obiskuje program Zdravstvena nega, obžaluje neprimerno komunikacijo njenih dijakov. Nad zapisom Barbare iz Izole, ki je preplavil družbeno omrežje Facebook, so pretreseni, zato je vodstvo šole včeraj ukrepalo in se pogovorilo z dijaki zdravstvene nege, nam je povedala ravnateljica Adelija Perne.

Posebej so se pogovorili tudi s tremi dijaki, katerih ravnanje je šokiralo potnike mestnega avtobusa, je dejala Pernetova. "Vsi trije dogodek iskreno obžalujejo in se zavedajo neprimernosti in nedopustnosti komunikacije, ki se je zgodila. Zoper dijake bomo ukrepali v skladu s Pravilnikom o šolskem redu in jim obenem pomagali, da okrepijo zavedanje, kako pomembna je etika v zdravstveni negi; kako pomemben je spoštljiv, profesionalen odnos do bolnikov in varovanje njihovega dostojanstva."

Adelija Perne

V SŠ Izola se pomembnosti primernega obnašanja do pacientov dobro zavedajo. Kot je pojasnila ravnateljica, so na včerajšnji seji učiteljskega zbora aktivu zdravstvene nege naložili, da nemudoma pripravijo izredno izobraževanje iz vsebin etike, komunikacije in odnosa do pacientov. Te vsebine bodo ta in naslednji teden v okviru razrednih ur ponovno strnjeno predstavljene vsem dijakom vseh razredov zdravstvene nege.

"Dogodek, ki je pretresel tako naše učitelje kot tudi naše dijake, nas je okrepil v zavedanju, kako ključne so vsebine etike, komuniciranja, spoštovanja pacientov in varovanja njihovega dostojanstva. So pa te vsebine nikoli dokončan proces, h kateremu se moramo vedno znova vračati," se zaveda Pernetova.

Vodstvo šole se je včeraj sestalo tudi z vodstvom izolske bolnišnice in kolegijem zdravstvene nege, ki jih je dogodek prav tako prizadel. "Žal nam je, da dogodek meče slabo luč tudi na bolnišnico, ki je izjemno pozorna na ustrezen odnos do bolnikov in varovanje njihovega dostojanstva. Skupaj smo se dogovorili, da bomo izobraževanje in osveščanje dijakov o ustreznem odnosu do pacientov vsi skupaj še okrepili," je dejala ravnateljica.

Slika je simbolična. 

Ob tem je še pojasnila, kako poteka izobraževanje bodočih zdravstvenih delavcev: "Dijake skozi celotno izobraževanje učimo spoštljivega odnosa in nenehno poudarjamo moralno-etično odgovornost zdravstvenega delavca." Dijaki, ki se izobražujejo po programu Zdravstvena nega, ob vstopu v 1. letnik izobraževanja spoznajo in se seznanijo s Kodeksom etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije. Skozi celotno izobraževanje in celoten program je veliko vsebin, povezanih z etičnim ravnanjem. Preden dijaki stopijo v stik z bolniki v bolnišnici, dobijo tudi natančna navodila o poteku praktičnega pouka, spoštovanju poklicnih skrivnosti, posebnosti ustanove in pomenu upoštevanja kodeksa.

"Resnično si prizadevamo, da bi izobrazili dijake, ki bodo ob koncu šolanja svoje delo opravljali strokovno, spoštljivo, etično in predano. Za večino naših dijakov zagotovo velja, da jih vodi iskrena želja po pomoči soljudem in se zavedajo, kako pomemben je odnos do pacientov. Verjamemo, da bodo naši sedanji dijaki nekoč zdravstveni delavci, na katere bomo lahko ponosni in naši učitelji si za to prizadevajo na vsakem koraku," je zaključila Pernetova.

Deli novico:

Mama bodoče medicinske sestre |  17 .04. 2018 ob  20: 17
Objavljati pogovor, ki se je odvijal na avtobusni postaji pri bolnici Izola, pa res ne spada na FB. Uf sem pa res jezna. A bo FB rešil tak problem?????????
Dijaki glavo gor in novim zmagam naproti, to vas bo le ojačalo in izogibajte se takim temam na javnih površinah. Upam le, da dijaki niso bili strogo kaznovani, saj so šele na začetku svoje poklicne poti.
... |  15 .04. 2018 ob  18: 05
tolko ki maste za povedat o dijakih pomoje 3/4 vas ni nikoli prestopilo praga kasnega oddelka kjer pacienti dejansko skoraj zivijo tam. bili ste mogoce na urgenci ali pa v kasni ambulanti za preglede in ker ste morali pocakat vec ur da prideste na vrsto se zdej spravljate na dijake. vejo oni kaj je prav in kaj narobe. niste bili zraven zato ne vem kako si drznete bit tako glasni glede dogodka ki ga ne poznate. da bi vi vidli kako se dijaki in studentje trudijo. vsi ste glasni kaksna je ta mladina in da ne bi smeli delati z ljudmi- a ste dejansko kdaj sli med paciente? vprasali starejse kako jim je z dijaki? vsi veseli so ko vidijo mlade obraze ki jim pomagajo in si dejansko vzamejo cas za pogovor z njimi. ko jih dijaki na koncu prakse zapustijo jih zapustijo z nasmehi na obrazih. za sabo pustijo zadovoljne paciente...sicer pa-pametujete vi ljudje ki sami nikoli niste opravljali tega poklica in nebi imeli niti jajc da bi ga. zamislite se najprej kaj bi morali VI storiti glede vas in vasega pametovanja in obsojanja nekoga ki ga nikoli niti videli niste. vi odrasli ki se imate za tako zrele in obtozujete danasnjo ''nezrelost'' mladine ko pa se sami kregate prek socialnih omrezjh in kot ovce sledite vecini. ma da vas ni sram. vecina takih pisejo mladi starsi sem 100%..poglejte samo svoje otroke in njihovo nespostovanje do strejsih..ker so doma vasi srcki ne pomeni da so isti na ulici. in res vas je lahko sram da obtozujete vzgojo drugih starsev. pomest je treba najprej pred svojim pragom..
p.s.: prav me zanima kako bi se vi odzvali ce bi se slo za vasega otroka in ce bi tudi takrat tako zelo zeleli naj ga izkljucijo na podlagi govoric enih ovc..ker vec niti niste od ljudi..
Gospa Barbara |  14 .04. 2018 ob  16: 03
je naredila dobro delo. Zdaj bojo zdravstveni delavci še bolj skrbeli za bolnike in bili do njih še bolj spoštljivi. In potem svizec zavije čokolado...
Točno tako |  14 .04. 2018 ob  12: 25
Tarča so vsi zaposleni v domovih ali bolnicah ki ne delajo tako kot bi morali.
Koko |  13 .04. 2018 ob  23: 15
Poznam ljudi ki so strpali stare starse v dom renovirali hiso kdaj pa gdaj jo pridejo obiskat in to je vse.razlog zakaj je biu clanek tako odmeven ker jih zelo malo ima zeljo skrbet za druge zlasti starejse in zaradi slabe vesti so tarca vsi zaposleni v domovih al bolnicah ki ne delajo tako kot bi mogli...na avtobusu pa noben od bralcev ni bil zraven da bi realno ocenu stvar
Re |  13 .04. 2018 ob  22: 11
sploh te nisem žalil - če pa sam sebe žališ ker se umetno povzdiguješ nekam, kamor ( po svojih pisoarijah ) očitno ne spadaš si si pa čisto sam kriv !...
Boškarin |  13 .04. 2018 ob  21: 28
@heh,

To bo moj zadnji kometar da izgubljam čas s tabo, ker očitno nimaš boljšega dela da s svojo osnovnošolsko izobrazbo blatiš srednješolce in univerzitetne študente. Nizko se mi zdi, da tako govoriš o nekom, ki je prišel v življenju višje kot ti, pa sem sigurno pol mlajši od tebe. Nauči se uporabljati ločila in razmisli o ponovnem vpisu v osnovno šolo:)

Včasih je bil tudi splošni narod manj ohol in butast a očitno si me dokazal narobe.

P.S.: Hvala da pokažeš tudi svoj karakter 10 letnika;)
heh, |  13 .04. 2018 ob  16: 44
-2
včasih so bili bodoči arhitekti malo bolj izobraženi ... in ja, po mojem tudi precej manj oholi ter butasti !!... :-)

P.S.: saj bi ti napisal, da si VOL, ampak bi potem verjetno BOŠKARINE užalil, česar pa sigurno nočem !... ;-)
Re: RES JE |  13 .04. 2018 ob  14: 18
dandanes so tudi zdravniki pokvarjeni in nehumani ... saj, zakaj pa ne ?
Boškarin |  13 .04. 2018 ob  14: 16
@hm,

Očitno se ti moram sedaj opravičiti, ker sem naredil manjšo napako v slovnici. Nimaš pa se kaj oglašati, ker vidim da je tvoja na obupnem nivoju.
Včasih mi uide kakšna primorska beseda kot ta 'najbol'. Žalostno pa je, da si toliko beden da je to edina stvar v mojem tekstu, za katero mi lahko daš kontra;)
Če že vprašaš, študiram arhitekturo. Za razliko od tebe, ki si tako negotov, da moraš dati 'hodu' v navednice. Aja, če smo že pri tem, hodil* se napiše. Hipokrit
hm, |  13 .04. 2018 ob  13: 14
študent, ki "napiša" 'najbol', itd. ... ... ... kaj pa študiraš in v kakšne šole si "hodu", če smem vprašat ? ?...
si medicinska sestra |  13 .04. 2018 ob  13: 10
verjetno ena redkih, ki ima empatijo in sočutje do starih, betežnih in bolnih ... ter da o zdravnicah in zdravnikih iz SBI raje ne izgubljam besed !!... ...
1