ŠOLA JE PRED VRATI: Tako lahko otroku pomagate pri premagovanju tesnobe

Trendi

Začetek novega šolskega ali vrtčevskega leta je za nekatere otroke lahko težak, še posebej za tiste, ki gredo prvič v šolo ali vrtec. Nekateri otroci se bojijo, da jih boste zapustili in da se po njih ne boste vrnili ali pa se bojijo starejših šolarjev, ki jih ne poznajo. Obstajajo načini, ki vam lahko pomagajo, da vplivate na otrokovo razpoloženje in ublažite njegovo morebitno tesnobo.

Sprehodite/peljite se po šolski poti

Če bo vaš otrok v šolo potoval z avtobusom, se lahko z njim večkrat sprehodite do avtobusne postaje. Če bo na isti način potovalo več otrok iz soseske, jih povabite, da se vam pridružijo, da bodo otroci vedeli, s kom se bodo družili prvi šolski dan. Če otroke vozite v šolo ali gredo peš, se večkrat peljite skupaj po šolski poti ali skupaj hodite do šole. Na ta način bodo otroci lahko vizualizirali pot v šolo in kaj jih čaka prvi dan.

Pogovarjajte se o šoli

Pred začetkom prvega razreda je dobro, da otroke pred prvim šolskim dnem seznanite s konceptom šole. To pomeni, da jim pokažete šolo, se morda sprehodite po šolskem dvorišču … Otrokom namreč s tem olajšate izkušnjo in lažje si lahko predstavljajo, kaj jih čaka, ko pridejo v šolo. Več ko se boste pogovarjali o šoli, manj čudna in zastrašujoča bo izkušnja.

Če ne morete vstopiti v učilnico pred začetkom pouka, prosite razrednika, naj vam pošlje posnetek razreda ali nekaj fotografij. Otrok na ta način lahko vidi, kje bo sedel, kako izgleda učilnica in podobno. Ali pa poskusite z razrednikom urediti video izlet za vse učence.

Ustvarite rituale

Na primer pripravite sendvič, ki ga otrok prinese v šolo. Dovolite svojim otrokom, da sami izberejo zabavne vzorce mask, ki jih želijo nositi, ali pa se z njimi pogovorite o oblačilih, ki bi jih radi nosili prve dni. Ta oblačila lahko postavite v poseben del omare, da bodo na voljo prvi dan.

Bodite odprti glede tega, kaj jih čaka

V normalnih okoliščinah bi otrokom lahko razložili, kaj jih čaka v prvih tednih in mesecih, ker je bil urnik običajno vedno enak. Toda letos se lahko zgodi podobno kot lani, ko so otroci šli v šolo za en teden, naslednji teden pa so se učili od doma. Morda bodo nekateri otroci ali učitelji odsotni, ker bodo v samoizolaciji. Toda samo zato, ker nimate vseh odgovorov in ne veste, kako se bodo razmere odvile, ne pomeni, da vam ni treba govoriti o tem. Pomembno je, da otroci vedo, kakšen je naš načrt. Če ne poznate celotnega načrta, jim povejte dele, ki jih poznate.

Bodite zelo jasni, kaj pričakujete in otrokom zaradi tesnobe vsekakor ne dovolite, da izostanejo od pouka. Ključ do razumevanja tesnobe je v dejstvu, da ko obstaja nekaj, kar povzroča tesnobo, se izogibanje le-temu, občutek tesnobe okrepi. Sprva se ob izogibanju počutite dobro, a to samo še oteži neizogiben trenutek, ko se je treba soočiti s tem, kar povzroča tesnobo.

To pomeni, da če otrokom zaradi tesnobe dovolite, da tri dni izostanejo iz šole, jim bo četrti dan veliko težji od prvega. Namesto tega jih poslušajte in govorite o njihovih občutkih ter jim dovolite, da razvijejo strategije, ki jim bodo pomagale obvladati situacijo. Vprašajte jih, kaj menijo, da bi jim lahko pomagalo zmanjšati občutek tesnobe. Z njimi na primer vadite tehnike sproščanja, globokega dihanja ali stiskanja žogice proti stresu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija