ŠOKANTNA SEJA OBČINSKEGA SVETA ZA POPOVIČA: Tako je izvedel za 'izdajo' dolgoletnih najbližjih sodelavcev, med njimi tudi Igorja Hrvatina

Koper

Ustanovna seja koprskega občinskega sveta je minuli petek v Pretorski palači potekala pričakovano. V zakulisju dogajanja so se prejšnji teden zgodili različni skriti in polskriti sestanki, opravili številni klici in že sredi tedna je bilo jasno, da se bo 'mavrična' koalicija  kot jo je po prvem krogu volitev imenoval novi koprski župan Aleš Bržan – formirala z večino, ki se ji bodo pridružili predstavniki italijanske manjšine. Boris Popovič je sicer upal, da bodo prisluhnili njegovi zahtevi po štetju vseh glasovnic na vseh voliščih, četudi je že pred sejo vedel, da večine v svetu nima. A ni vedel vsega.   

Pri prvi točki dnevnega reda so svetniki glasovali o predlogu sestave mandatne komisije, pri čemer je bil sprejet predlog Aleša Bržana, naj mandatno komisijo sestavljajo Janez StarmanOlga Franca in Alan Medveš. Med svetniki, ki so podprli Bržanov predlog, so bili tudi trije iz Popovičeve stranke Koper je naš (KJN), in sicer v. d. direktorja ZD Koper Igor Hrvatin, Popovičev podžupan Peter Bolčič ter direktorica Veterinarske ambulante Koper Barbara Strmole. (Na zgornji fotografiji od leve proti desni: Strmole, Bolčič, Hrvatin.)

Takoj po razglasitvi rezultatov glasovanja je bilo v Pretorski palači moč opaziti presenečene obraze predvsem v delu dvorane, kjer so sedeli svetniki stranke Koper je naš. Popovič ni mogel skriti presenečenja. Zanimivo dejstvo je, da so vsi trije svetniki KJN, ki so glasovali za predlog Bržanove liste, sedeli skupaj, eden ob drugem. 

Več kot očitno je bilo, da Popovič ni vedel, da mu bosta hrbet obrnila tesen sodelavec Bolčič, ki je nazadnje opravljal funkcijo podžupana Kopra, ter Igor Hrvatin, ki je po odstopu prejšnjega direktorja Matevža Ravnikarja dobil stolček vršilca dolžnosti direktorja v ZD Koper.

Hrvatin je več kot 20 let eden najbližjih Popovičevih sodelavcev

Igor Hrvatin je ob Popoviču več kot 20 let, torej še iz obdobja, ko Popoviča sploh ni bilo v politiki. Preden sta se oba podala v politične vode, je Hrvatin med drugim delal v Popovičevi trgovini z oblačili Osare in bil ob številnih drugih funkcijah tudi dolgoletni direktor takratne Komunale Koper. Preden je postal vršilec dolžnosti direktorja v koprskem zdravstvenem domu, je vodil koprski zavod za šport. Gre torej za človeka, ki je v javnosti veljal za zelo tesnega Popovičevega sodelavca, enega najbližjih.

Po glasovanju je bilo opaziti vidno napetost na obrazu Igorja Hrvatina, ki si je nervozno mencal glavo in sklanjal pogled v tla. Ko je napočil odmor po prvem glasovanju, se je pogovarjal z nekaterimi novinarji, potem pa očitno odšel s seje in ga kasneje ni bilo več na spregled, o čemer priča prazen stol na fotografiji zgoraj.

Po prvem preobratu je v vrstah KJN sledil nov šok

V nadaljevanju seje, na kateri je evidentno imel glavno besedo predsedujoči mandatni komisiji Janez Starman, so svetniki potrdili županski mandat Bržanu in s tem zavrnili Popovičevo pritožbo. Med 'prebežniki', ki so svoj glas dali Bržanu, je bil ponovno nekdanji Popovičev najtesnejši sodelavec Bolčič. Barbara Strmole tokrat ni bila proti, kasneje smo izvedeli, da naj bi se izgovarjala, da se je na prvem glasovanju 'zmotila', ker s seboj ni imela očal in ni dobro videla, kateri gumb stiska. 

K razpravi se je priglasil Bolčič, ki je za razliko od Hrvatina ostal do konca seje, pri čemer je pojasnil, da se strinja z odločitvijo Občinske volilne komisije in da bi bilo bolje, da bi "o tako zapletenem in pomembnem pravnem vprašanju" odločalo sodišče, ne pa mestni svet.

Kot je dejal, predlog mandatne komisije podpira "predvsem v duhu nadaljnjega sodelovanja. Moj glas ne odloča o ničemer, zato se lahko izognemo morebitnim špekulacijam o kakršnem koli kupčkanju. Enostavno mislim, da je tako prav in da je tako najbolje za mestno občino," je zaključil nekdanji Popovičev podžupan, ki se mu je med izjavo večkrat zatresel glas. Del seje in dramatične trenutke po glasovanju si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku. (Na posnetku je Igor Hrvatin še vedno prisoten.)

Po šest ur trajajoči ustanovni seji sta pred novinarje stopila tudi Popovič in Bržan. Vidno vznemirjen Popovič na novinarsko vprašanje, kako komentira glasovanje Bolčiča in Hrvatina, ni odgovoril. Povedal je, da je "Koper kot dirkalni avto, ki ga zdaj upravlja nevem kdo. Upam, da ne bo šel kmalu v zid."

Bržan je po ustanovni seji ponovil mantro, da so "vsi vabljeni k sodelovanju". Na novinarsko vprašanje, ali je k sodelovanju vabljen tudi Igor Hrvatin, je odgovoril: "Tudi. Vsi so dobili vabila za sodelovanje, saj sem to večkrat povedal v marsikaterem mediju, in so tudi vnaprej še vabljeni vsi, ki bi radi pomagali na takšen ali drugačen način." Zanikal pa je navedbe, da so kakor koli 'podkupili' prebežnike iz Popovičevega tabora. 

Njuni izjavi po končani seji si lahko ogledate v spodnjih dveh videoposnetkih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  25 .12. 2018 ob  21: 14
26
Zanimivo in tudi pričakovano. Hrvatin, "sposobni BENZINAIO" in "tesni kimavec" župana, ki so mu v vseh letih zrasla krila, se je ustrašil, da ne bi slučajno pod novim županom odletel z delovnega mesta, za katerega niti v sanjah ni sposoben in strokoven. Bolčič, na katerega je oče računal, da bo prevzel obrt in ostal razočaran nad sinovo odločitvijo. Tudi on je raje postal kimavec, za dober denar. Kljub "sanjski" službi je zabredel v finančne težave. Mogoče mu Boris ni želel pomagati, ko so mu napovedali rubež. Kdo bi vedel?
hribi |  25 .12. 2018 ob  18: 08
20
@Radojka
Naš župan je Aleš Bržan. Včasih pa je bil naš župan Boris Popovič. Glede pljuvanja bi očitek moral leteti na prejšnjega župana. Ampak tu se ne bova strinjala. O vaši verodostojnosti govori že sam kvalitativni komentar o kontroli. Res je imel vse pod kontrolo. Velikokrat celo preveč. Novi župan pa še ni imel možnosti pokazati nič.
Radojka |  25 .12. 2018 ob  16: 50
-33
Spoštovani komentatorji!
Vse razumem, ampak NIKOLI ne bom razumela, da nekoga tako blatite pod nick hribi JURIJ itn.itn.itn. Imejte j**** in komentirajte pod pravim imenom in priimkom. Ko je naš župan Boris Popovič vse imel pod kontrolo je bilo tisočkrat boljše. Za hvala lepa kaj je vse naredil za naš Koper sedaj si prisluži takšno pljuvanje. Določeni ljudje, ki tako pljujejo lahko vas je SRAM!!!
hribi |  25 .12. 2018 ob  14: 53
19
Popo se je tako vživel v vlogo pokvarjenega župana , da sedaj razlaga, kako se v 16 letih njegovega županovanja to ni nikoli zgodili. Resnica je, da se v 16 letih vse zgodilo tako kot je on želel, ker je imel sam večino v OS in ni nikoli imel koalicije. Povozil je vsa načela sodelovanja, upoštevanja krajanov MOK razen tistih , ki so se napajali iz občinskega denarja - beri vsi zavodi kjer MOK nastopa kot ustanovitelj. Zanimivo po videti kako se bo Bržan lotil tega, saj je to najmočnejša baza KJN za financiranje vsega.
Zelo me zanima kako se bo lobi Starmanov sedaj odzival. Janez bo ALFA I OMEGA nove oblasti, njegov brat pa je bil eden izmed ustanoviteljev KJN. O Danijelu in delitvi MOK pa vemo vse.
vseved |  25 .12. 2018 ob  12: 38
@komunisti,.. hočeš povedat, da je v kopru ne vlada več komunist in je tako edino prav?
Komunisti, povsod so |  24 .12. 2018 ob  21: 39
-19
Rojeni komunisti, za vedno komunisti.