ŠOKANTNA IZKUŠNJA PACIENTKE Z ALERGIJSKO REAKCIJO V BOLNIŠNICI CELJE: "Od čebele in ose že ni, je pa od luleka"

Slovenija

"V soboto ob 3. uri zjutraj sem bila sprejeta zaradi anafilaktične reakcije na UCC (Urgentni center Celje, op.a.). Samega dogodka se ne spomnim, ker nisem bila pri zavesti, sem bila pa tekom naslednjih parih ur vedno bolj prisebna. Telo sem sicer težko premikala, sem pa imela zato zelo dober sluh. In kar je sledilo v nadaljnjih parih urah me je pustilo brez besed," je uvodoma na družbenem omrežju Facebook zapisala Martina Rus, nadalje pa pojasnila svojo nadvse nehumano izkušnjo v celjski bolnišnici.

Kot pojasnjuje, jo je okoli 4.30 prebudilo glasno vpitje ene od medicinskih sester na starejšo pacientko, v nadaljevanju jo je poimenovala Očala. "Poslušati sem začela bolj podrobno in iz celotne situacije sem izvedela, da si gospa želi na WC, za katerega je nemoteno prosila več kot pol ure," nadaljuje.

Kot pravi, je sestra gospo "premetavala gor in dol po postelji" in nanjo, kljub temu, da ji je gospa večkrat pojasnila, da zaradi bolečin v hrbtu ne more vstati sama, vpila: "Sami ustan'te, a misl'te da vas bom jaz dvigovala pa okol' nosila, dvign'te rit". Nato je gospo oblekla v plenico in ko je ta opravila potrebo, naj bi nejevoljno pripomnila: "Vse mi je poscala".

Vrhunec: botoks

"Po celotni moji frustraciji sem za par minut zaprla oči in ob približno 6. uri zjutraj je sledil vrhunec. Sestra Očala in sestra Močnejša sta stali ob postelji, nakar sestra Močnejša vpraša sestro Očala, kaj se je z mano zgodilo," opisuje. Na to naj bi ji sestra Očala odvrnila: "Botoks". 

"Imela sem sicer hudo reakcijo na neznan alergen, kjer mi je močno otekla spodnja ustnica. Močnejša sestra se je samo zasmejala in rekla: ''Od čebele in ose že ni'' in potem je sestra Očala pripomnila: ''Je pa od luleka''.

TOTALNO NEHUMANO! V soboto ob 3.uri zjutraj sem bila sprejeta v spremstvu RVja zaradi anafilaktične reakcije na UCC....

Posted by Martina Rus on Sunday, May 30, 2021

Njuni zadnji izjavi sta za Rusovo pomenili vrhunec dogajanja: "Takrat se mi je dvignil pritisk in nisem več mogla biti tiho. Odprla sem oči, se dokončno zbudila in jima zelo nazorno povedala, kak skrajno neprimeren odnos imajo do vseh pacientov. Sestra mi je samo odgovorila da je gospa dementna (kar nisem verjela glede na to, da se je gospa spomnila vsega kar ima doma itd.) in dela po 12 ur, nakar sem dodala, da se je s tem strinjala in da to ni noben izgovor, da se do pacientov tako obnaša, sploh če to zahteva njena služba. Sestra je samo grdo pogledala, rekla da sva zaključili s pogovorom in odšla."

V njenem zapisu na družbenem omrežju je sicer še več zgodb, iz katerih pišoča zaključuje, da se osebje v bolnišnici vede nehumano, neprimerno in neprofesionalno. Rusova se je odločila zdravljenje predčasno prekiniti. Kot navaja, naj bi zdravnik želel od nje pojasnilo, čemu se je tako odločila. Ko mu je začela opisovati dogajanje, pa naj bi namignil, da ima prisluhe."Nad samim zdravljenjem in odnosom sem v kompletnem šoku, razočarana sem, jezna, pretresena. Nikakor ne blatim celotnega zdravstva, daleč od tega, ker so bile moje izkušnje v Celju in drugje vedno dobre. Želela sem samo deliti svojo travmatično izkušnjo, ki sem je bila deležna v tistih štirih urah, ko sem bila tam. Govorim v imenu tistih, ki jih je zaradi takšnih in drugačnih razlogov strah spregovoriti," zaključuje.

Odziv Splošne bolnišnice Celje

Kot so za Žurnal24 pojasnili v Splošni bolnišnici Celje, so z objavo na Facebooku seznanjeni. "Žal nam je, da je imela gospa tako slabo izkušnjo zdravljenja v naši bolnišnici in se zanjo tako njej kot ostalim prizadetim opravičujemo," so zapisali. Kot so še pojasnili, so uvedli interni nadzor. "Ker je gospa tudi uradno vložila pritožbo, jo bomo z zaključkom našega nadzora seznanili po uradni poti. Čeprav se zavedamo, da je medicinsko osebje izčrpano, takšnega vedenja nikakor ne odobravamo," zaključujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  01 .06. 2021 ob  17: 22
39
Osorno, zivcno in agresivno obnasanje je zal vse bolj prisotno v zdravstvu. Imeli smo zelo grdo obnasanje zdravnika in sestre v primeru nasega sorodnika ... pa smo jih potrebovali le teden dni na 40 let vplacevanja v blagajno in prakticno nikoli bolniske. Ampak koga to briga? Z njimi najbolje opravis, ce si uraden, oster in resen, seveda ne pa zaljiv. Ko opazujes na hodniku, kako odpravijo kaksnega ubogega nonota ali nonico, ti je vse jasno.