ŠOKANTNA DRAMA NA DIRKI FORMULE 1: S polno hitrostjo 250 km/h treščil v ograjo in zagorel (VIDEO)

Svet

Današnjo dirko formule 1 v Bahrajnu je zaznamovala tudi huda nesreča Francoza Romaina Grosejeana. Dirkač Haasa je že po nekaj zavojih po začetku dirke silovito trčil v kovinsko zaščitno ogrado, njegov bolid pa se je še vnel. A Francoz je sam skočil iz gorečega dirkalnika in ni bil huje poškodovan. Dirka je bila prekinjena za več kot uro.

Petnajsto postajo letošnje sezone si bodo ljubitelji formule 1 bolj kot po razpletu na cilju zapomnili po strašljivih scenah na začetku. Avtomobilistični šport se je le za las izognil tragediji, sodobni varnostni sistemi pa so zanesljivo rešili življenje Romainu Grosjeanu. Če bi se podobna nesreča zgodila pred leti ali desetletji, bi se zelo verjetno končala precej bolj tragično.

Grosjean je po trčenju z Danilom Kvjatom izgubil nadzor nad dirkalnikom, zaneslo ga je v desno, potem pa je s polno hitrostjo, približno 250 km/h, treščil v ogrado.

Po trčenju se je Haasov dirkalnik zarinil pod kovinsko ograjo in se prelomil na pol, takoj pa so ga tudi zajeli plameni. A so varnostniki hitro posredovali in se lotili gašenja, Grosejan pa se je sam rešil iz ognjenih zubljev, pomagali so mu le pri preskakovanju ograje, potem pa so ga oskrbeli v reševalnem vozilu ob stezi.

Prva sta bila na prizorišču nesreče voznik zdravniškega avtomobila Alan van der Merwe in zdravnik formule 1 Ian Roberts.

"Vse nas je močno presenetilo, takšnega ognja na dirki nisem videl že 12 let. Romain je sam prišel iz dirkalnika, kar je po takšni nesreči izjemno. Za vse je bilo veliko olajšanje, ko smo ga zagledali. Vse skupaj pa kaže, da varnostni sistemi v navezi delujejo," je dejal van der Merwe in naštel zaščitni sistem pred dirkačem na dirkalniku (Halo), ograde in varnostne pasove. "Če ena od teh ne bi učinkovala, bi se lahko razpletlo povsem drugače," je še dodal.

Tisti, ki so bili prvi na kraju nesreče, so ocenili, da je bil ključen za dober razplet sistem Halo. Ta je dvignil oziroma razmaknil kovinske dele ograje, da ta ni segla do dirkačeve čelade.

Iz ekipe Haas so sporočili, da je Francoz dobil le lažje opekline po rokah in gležnjih.

Vodja ekipe Haas Günther Steiner se je zahvalil vsem, ki so pomagali njegovemu dirkaču. "Ko vidiš kaj takega, lahko pomisliš le, da smo imeli vsi izjemno srečo. Nimam pa pojma, kako in zakaj se je to zgodilo. Rad bi se zahvalil vsem varnostnikom. Opravili so izjemno delo in ga v nekaj sekundah potegnili stran od ognja."

A ta start ni bil edini razburljiv dogodek na dirki. Potem ko se je po več kot uri, kolikor so potrebovali, da so odstranili zgorele ostanke dirkalnika in popravili ograjo, lahko nadaljevala, je tudi ob drugem startu prišlo do nesreče. Ta ni bila tako huda, a tudi spektakularna. Kanadčan Lance Stroll se je, potem ko je zapeljal v dirkalnik Kvjata (Rus je bil tako posredno vpleten v obe nesreči), prevrnil, njegov bolid pa je ostal obrnjen s kolesi navzgor. Tudi on pa je lahko sam nepoškodovan splezal iz dirkalnika.

"V redu sem, samo navzdol obrnjen," je po radijski zvezi dejal svoji ekipi, preden se je lahko splazil iz prevrnjenega dirkalnika. Na stezo pa je nato zapeljal varnostni avto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija