Sojenje Časarju že na začetku prekinjeno

Kronika

Za nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in tri soobtožene se je danes na sodišču začel predobravnavni narok, ki pa se je zaradi zahteve obrambe po izločitvi sodnice zapletel že na samem začetku. Med obtoženimi najdemo poleg Časarja tudi bivšega poslanca SNS Srečka Prijatelja, novogoriškega nepremičninskega podjetnika Marjana Mikuža in Loredano Bratož, Mikuževevo uslužbenko.

Predobravnavni narok je relativno nova praksa slovenskega pravosodnega sistema, namenjena pa je predvsem priznanju očitanih kaznivih dejanj obtoženim. Priznanja krivde sicer ni bilo pričakovati, saj sta Časar in Prijatelj že večkrat zanikala očitke.

Provizije, darila in goljufije

Predmet obravnave v procesu bo prodaja nepremičnin na Orleški gmajni, ki jih je Luka Koper potrebovala za izgradnjo zalednega terminala. Družba je imela sklenjeno pogodbo o posredovanju z Mikuževim podjetjem Premik net, ki naj bi dobilo štiri odstotno provizijo za posle. Nato je Časarjeva uprava prekinila pogodbo z omenjenim podjetjem, slednje pa je parcele samo kupilo in jih nato prodalo Luki. Namesto 63.000 evrov provizije je tako Mikuž zaslužil 1,78 milijona evrov, podobna zgodba pa naj bi bila tudi s poslovno stvabo Luna Park v Sežani, pri kateri je Mikuž zaslužil dobrega pol milijona evrov.

Daniel PlaninšecDaniel Planinšec, odvetnik Roberta Časarja

Mikuž pa bi se moral zagovarjati tudi zaradi očitka, da naj bi ogoljufal Prijateljevo taščo Leopoldo Stojkovič. Slednji naj bi zamolčal, da je že prodal njeno parcel na Orleški gmajni in si prisvojil 404 tisoč evrov.

Že na začetku zaplet

Sodnica Orjana Trunkl, ki je Prijatelju sodila že pred dvema letoma, ko je bil obsojen na zaporno kazen, ki jo še vedno prestaja na Dobu, je že na začetku poskušala Mikuža in Bratoževo izločiti iz postopka in Mikuža obravnavati kot pričo.

Temu sta ugovarjala zagovornika Roberta Časarja, odvetnik Daniel Planinšec in Prijateljeva odvetnica Tina Kikelj. Oba sta zahtevala izločitev sodnice, pa tudi predsednika okrožnega sodišča v Kopru Vitomirja Bohinca.

Robert ČasarRobert Časar, nedanji predsednik uprave Luke Koper

Po besedah Planinšca je sodnica poiskušala izvesti “nek čuden manever, zadeva je alarmantna in ne gre za fair play.” Oba odvetnika sta tudi dejala, da obstajajo resni dvomi v nepristranskost sodnice Trunklove, da obtoženi nimajo možnosti obrambe, zato so tudi predlagali, da se stvarno pristojnost prenese na novogoriško okrajno sodišče.

Prijatelj ogorčen nad sodnico

Pravi čustveni izliv je pred sodinico Orijano Trunkl imel tudi obtoženi Srečko Prijatelj, ki je med drugim dejal, da mu poskušajo dvakrat soditi za isto zadevo. “V prvem sojenju mi je bila odvzeta možnost za pošteno sojenje, dve leti sem po krivem v zaporu. Šel bom od Poncija do Pilata, po pravni poti bom dosegel, da ne boste več sodnica,” je Trunklovi še navrgel Prijatelj.

Sodnica Trunklova je nato po krajšem premoru narok preložila do odločitve o izločitvi, o čemer bo pisno obvestila stranke v postopku.

 

 

 

Deli novico: