SOGLASNA ODLOČITEV POSLANCEV: Hanova predstavitev je bila ustrezna

Slovenija

Kandidat za ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je uspešno prestal zaslišanje pred odborom DZ za gospodarstvo. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo 10 poslancev, nihče ni bil proti.

Matjaž Han

Gospodarsko ministrstvo se bo z reorganizacijo vlade preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, kar se kandidatu za ministra Hanu zdi prelomno. S povezavo teh treh stebrov lahko naredimo veliko sinergijskih učinkov, je poudaril na zaslišanju pred matičnim odborom DZ.

Han je med poglavitnimi dosedanjimi dosežki izpostavil intenzivno sodelovanje z gospodarstvom, odpravo kronične zamude pri implementaciji evropske zakonodaje in pomoč pri premagovanju energetske krize.

Člani odbora so Hanovo kandidaturo podprli brez glasu proti. Jožef Horvat (NSi) mu je obljubil, da bo imel pri dobrih rešitvah za gospodarstvo v NSi vedno sogovornika. Med drugim je pohvalil tudi davčne olajšave za donacije za šport, zanimal pa ga je Hanov pogled na davčno politiko in dvig minimalne plače.

"Kar se tiče davčnih sprememb v državi, mislim, da se moramo ne glede na to, katera vlada je, dogovoriti o tem, kakšno davčno politiko želimo imeti in kam želimo to državo umestiti," je dejal Han. Po njegovih besedah je davčna obremenitev plač v Sloveniji velika, obstajajo pa drugi segmenti, kjer davki niso pravično pobrani. Ocenjuje, da je bolje počakati "kakšno leto", se dogovoriti in sprejeti davčno politiko, nato pa jo je treba pustiti pri miru. "Mi to davčno politiko spreminjamo z vsako vlado, kar ni dobro," je dejal.

Minimalna plača se mu medtem ne zdi problematična, je pa problem po njegovih besedah kompresija od minimalne do povprečne plače. "Moramo se pogovoriti o sistemu plač in obdavčitev. Moramo zagristi v to kislo jabolko, to je naša naloga," je dejal.

Suzano Lep Šimenko (SDS) je med drugim zanimalo, zakaj pri razpisih za vlaganje v javno turistično infrastrukturo ni razpisa, na katerega bi se lahko prijavile male občine. Kot je dejal Han, so se morali pri zadnjem razpisu držati programa, ki je začrtan v načrtu za okrevanje in odpornost.

Najpomembnejša novost na ministrstvu je šport. "Slovenijo v tujini poznajo kot manjšo državo, ampak globalno športno velesilo. Vsi, ki spremljate, veste, kakšne rezultate naši športniki dosegajo," je izpostavil Han. Športniki so, kot je dodal, največji promotorji Slovenije.

"Odločitev, da šport prvič v zgodovini naše države povežemo z gospodarstvom in turizmom, je prelomna in jo razumem kot izziv in odlično priložnost za nadaljnji razvoj in utrditev Slovenije med najuspešnejšimi državami," je poudaril kandidat za ministra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija