SODNIKI V SREDO ZNOVA V OPOZORILNI PROTEST: Vložili tudi več sto zahtevkov zaradi prenizkih plač

Slovenija

Sodniki bodo v sredo ponovno protestirali zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah. Tožilci, katerih višina plače temelji na sodniških, pa se bodo predvidoma ta teden sestali z ministrstvom za javno upravo. Pričakujejo predlog zakona za ureditev sodniških plač.

Sodniki bodo ta teden znova izvedli opozorilni protest. Mineva namreč 88. dan, odkar vlada in Državni zbor nista uresničila odločbe ustavnega sodišča. Junija lani je sodišče odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti ter Državnemu zboru naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo

Sodniki so na začetku marca na državno odvetništvo vložili več sto zahtevkov sodnikov zaradi prenizkih plač. Pred tem so večkrat opozorilno protestirali, med drugim so januarja dva tedna na sodiščih opravljali predvsem nujne zadeve.

Pravosodna ministrica Andreja Katič je v četrtek po seji Sodnega sveta, kjer so govorili o odprtih vprašanjih sodstva, zagotovila, da bodo ustavno odločbo izvršili s posebnim zakonom. Navedla je, da bodo o vsebini predloga v kabinetu predsednika vlade govorili do sredine aprila. 

Zaradi nespoštovanja ustavne odločbe pa so se za stavko odločili tudi tožilci in od januarja večkrat zaostrili stavkovne aktivnosti. Svoje delo so na večini tožilstev nazadnje prekinili 14. marca. Dan pred tem so sedli za skupno mizo z ministrstvom za javno upravo, ki je navedlo, da bodo pripravili predlog za način izvršitve ustavne odločbe. Tega še niso storili, so pa po besedah vodje stavkovnega odbora tožilcev Barbare Prevolšek tožilce pozvali, naj s stavkovnimi aktivnostmi počakajo, in jim zagotovili, da jim bodo predlog zakona predstavili ta teden.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija