SODIŠČE TOKRAT PRISLUHNILO LUKI: Nekateri posli Časarjeve uprave v ponovno sojenje

Koper

Višje sodišče je ugodilo pritožbi Luke Koper in razveljavilo sodbo sodišča prve stopnje, ki je zavrnilo odškodninsko tožbo proti bivšim nadzornikom glede nakupa deleža v družbi TTI, poročajo Primorske novice. Luka je uspela še z zahtevo za revizijo postopka proti Časarjevi upravi glede podjetij Adriasole in Ecoporto, ki se vrača v ponovno sojenje.

Prvostopenjsko sodišče je odškodninsko tožbo Luke, težko 19,6 milijona evrov, proti osmim nekdanjim nadzornikom konec lanskega leta zavrnilo, a se je Luka pritožila. Višje sodišče je zdaj ugotovilo, da je pritožba utemeljena, in sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo, danes poročajo Primorske novice.

Pri tem je višje sodišče v sodbi izrecno ugotovilo, da so vsi nadzorniki ravnali nedopustno, predvsem pa da niso dovolj preverili sinergij, ki naj bi jih Luki prinesel nakup deleža v slovaškem holdingu TTI. V napotilu za ponovljeno sojenje prvostopenjskemu sodišču veleva, naj izhaja iz te ugotovitve ter naj razčisti, ali je v Luki zaradi neskrbnega ravnanja nadzornikov sploh nastala kakšna škoda, še povzema časnik.

Z izjemo ene nadzornice brez zahtev o dodatnih pojasnilih

Omenjena odškodninska se nanaša na nakup desetodstotnega deleža TTI, za kar je Luka Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar, plačala 25,8 milijona evrov. Višje sodišče je med drugim ugotovilo, da je revizijska hiša Deloitte cenitev deleža v TTI in sinergij tega posla izračunala zgolj na podlagi nepreverjenih podatkov o načrtovani rasti pretovora, ki jih je posredoval takratni Časarjev svetovalec Milan Pučko, ter da je izdelalo cenitev vrednosti za celoten holding in ne za njegov desetodstotni delež, čeprav vrednost tega deleža ni enaka desetim odstotkom vrednosti celotne družbe, pišejo Primorske novice.

Po sodbi višjega sodišča nihče od nadzornikov pri tem ni ukrepal in zahteval dodatnih pojasnil. Še najbolj skrbno je po oceni sodišča ravnala Olga Franca, na pobudo katere je nadzorni svet od uprave zahteval dodatna pojasnila o podatkih iz cenitve. Nekateri drugi nadzorniki pa si cenitve denimo niso niti ogledali, še navaja časnik. Franca je za Primorske novice sicer povedala, da se je pri odločanju o tem poslu veliko posvetila prav področju sinergij ter da na ponovljenem sojenju pričakuje ugoden izid.

Na sodišče ponovno še ena s Časarjevo upravo povezna zadeva

Medtem je Luka Koper po pisanju časnika z zahtevo za revizijo postopka na vrhovnem sodišču dosegla, da se 4,8 milijona evrov težka odškodninska tožba proti nekdanji upravi Roberta Časarja zaradi ustanavljanja in kreditiranja podjetij Adriasole in Ecoporto vrača v ponovno sojenje. Sodišči na prvi in drugi stopnji sta njen zahtevek zavrnili, a je vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo.

"Noben razumen gospodarstvenik ne odobri posojila v milijonskem znesku novoustanovljeni družbi brez zagotovil, da bo denar namensko uporabljen in da bo posojilojemalec posojilo tudi vrnil," so Primorske novice navedle mnenje vrhovnega sodišča.

Deli novico:

bošteran |  20 .03. 2018 ob  09: 29
A se spomnite prva leta samostojne Slovenije? Istrsko gospodarstvo med najmočnejšimi vSloveniji Luka Intereuropa ,Lama,Cimos,Adriacomerc,Droga,Delamaris Mehanotehnika,Stavbenik ...... in seveda,da ne pozabimo ISTRABENZA. Ampak,ker je v Istri vladal rdeči komunizem je bilo to treba nemudoma uničiti-zradirati poslali so nam "rešitelje" ala Časar,Lovšin,Bavčar....
Vajenec |  20 .03. 2018 ob  06: 49
Noben razumen gospodarstvenik ne odobri posojila v milijonskem znesku novoustanovljeni družbi brez zagotovil, da bo denar namensko uporabljen in da bo posojilojemalec posojilo tudi vrnil.
Kranj |  19 .03. 2018 ob  23: 15
Njegov najboljši mentor je bil dr.PRIŠTINA
Kjn |  19 .03. 2018 ob  20: 19
Ugotovitev Vrhovnega sodišča da zadevo vrne nazaj na prvo stopnjo je bederirja ,ukolikor je ugotovljeno zadeva ni bila peljana v pravi smeri bi moralo višje sodišče ukrepati in akterje poklicat na ponovni zagovor in ukrepati v skladu z zdravo kmečko pametjo da ga ni dobrega gospodarja kateri bi dal denar brez neke garancije.Vtakem primeru se ve kako je to potekalo luka denar dala ljudem kateri niso razmišljali o poslu ampak denar odtuji in lepo živeti:Taki darovalci denarja samo na prestajanje kazni.Delavec luke za 1kg ukradenih banan dobi odpoved drugi pa odtujijo milijone bi skoraj sodišče prve stopnje dalo nagrado.Ljudje kateri so prejeli denar se sukajo okrog popoviča Mi gremo ,gremo denarja vam ne vrnemo .
Kateri mesar bi dal čuvat meso lačnemu psu
StrupeniAdi |  19 .03. 2018 ob  20: 10
lp Ha ha baraba Časarček.Upam da te še dolgo ne bo ven......
SDS |  19 .03. 2018 ob  17: 28
Bo Janša plačal kazen. Z gotovino.
Očitno v RS  |  19 .03. 2018 ob  16: 23
Berejo SLO zakone samo na Vrhovnem sodišču ...ostali zgleda sodijo čez prst. ..
vrnimo OBALO turizmu |  19 .03. 2018 ob  14: 55
-2
zaprimo Luko !
@ Otok med Izlo in KP | danes ob 13:59  |  19 .03. 2018 ob  14: 25
zelo dobra zamisel ampak menm, da se to pri nas nebi izšlo ker bi si nekateri na brzino sprivatizirali takšne otočke po načelu kdo prej pride oz. tako kot to delajo po plažah in si mesta rezervirajo tako, da čez noč ali pa zgodaj zjutraj pustijo brisače in to je potem kao njihovo. In potem bi nekateri kar kampirali tam tako kot se sedaj to dogaja na PZA na avtobusni postaji ko nekateri namesto da bi šli kampirat z avtodomom v kamp raje kampirajo v PZA na avtobusni, saj je cena občutno nižja! Take stvari so za kulturne!
pinko.palinko |  19 .03. 2018 ob  14: 18
"Višje sodišče je zdaj ugotovilo, da je pritožba utemeljena, in sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo".

"Pri tem je višje sodišče v sodbi izrecno ugotovilo, da so vsi nadzorniki ravnali nedopustno, predvsem pa da niso dovolj preverili sinergij, ki naj bi jih Luki prinesel nakup deleža v slovaškem holdingu TTI."

Če nadzornik ravna napačno faše kazen. Če sodnik ravna napačno, se mu zgodi kaj?
Otok med Izlo in KP |  19 .03. 2018 ob  13: 59
https://siol.net/trendi/potovanja/danski-eksperiment-leseni-plavajoci-otoki-foto-video-462578
Titosan |  19 .03. 2018 ob  12: 38
Robert je zelo shujsal odkar je v zaporih, prs bodite prijaznejsi do njega in usmiljeni.
Cloveku se dogaja krivica, tako on pravi in je na robu z zdravjem.
1