SODIŠČE POTRDILO OBSODBO NASILNE VZGOJITELJICE ITALIJANSKEGA VRTCA: Pritožba ni uspela

Kronika

Koprsko višje sodišče je v celoti potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je nekdanji vzgojiteljici italijanskega vrtca v Hrvatinih Franki Kovačič zaradi nasilništva nad otroki prisodilo pogojno kazen in triletno prepoved opravljanja vzgojiteljskega poklica, danes poročajo Primorske novice.

Na sodbo okrožnega sodišča sta se pritožili tako odvetnica Kovačičeve Brankica Savić kot višja državna tožilka, a je senat višjih sodnikov sodbo okrožnega sodišča v celoti potrdil, še navaja časnik.

Savićeva je v pritožbi predlagala, da njeno varovanko oprostijo ali pa sodbo razveljavijo in vrnejo v ponovno sojenje, razveljavitev sodbe pa je predlagalo tudi tožilstvo. Višji sodniki pa so obe pritožbi ocenili kot neutemeljeni. Med drugim so se strinjali z ugotovitvijo sodnice prve stopnje, da bi morali v konkretnem primeru z otroki opraviti forenzične intervjuje. Prav tako so presodili, da je sodnica pravilno opredelila ravnanje obtoženke do otrok kot kaznivo dejanje nasilništva in da je Kovačičevi izrekla ustrezno kazen.

Kot še poročajo Primorske novice, se bo s primerom ukvarjalo še vrhovno sodišče. Odvetnica Savićeva je namreč povedala, da je vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Prepričana je, da v tem primeru ne more iti za kaznivo dejanje nasilništva.

Koprsko okrožno sodišče je Kovačičevo oktobra lani spoznalo za krivo kaznivega dejanja nasilništva in ji zanj izreklo pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let ter varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica vzgojiteljice. Obtoženko je sodišče obenem oprostilo obtožb o surovem ravnanju z otroki.

Tožilstvo je sicer Kovačičevi očitalo storitev skupno 17 kaznivih dejanj surovega ravnanja nad prav toliko otroki ter sodišču predlagalo enotno kazen dveh let zapora, ki naj jo prestane z družbeno koristnim delom.

Kot je tedaj v obrazložitvi sodbe pojasnila sodnica Darja Srabotič, je sodišče vezano na obtožnico, ki je Kovačičevi očitalo storitev kaznivih dejanj med letoma 2012 in 2015, tako da ni moglo upoštevati primerov, ki naj bi se zgodili v letu 2011. Za preostale primere je sodišče Kovačičevo oprostilo 12 primerov domnevno surovega ravnanja. Nasprotno je sodišče ugotovilo, da so bili v treh primerih izpolnjeni znaki kaznivega dejanja nasilništva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija