SODIŠČE ODREDILO ODPRAVO POLICIJSKE URE: Vlada ni dokazala "posebne nujnosti" za ta ukrep

Svet

Nizozemsko sodišče je danes vladi naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja, ki jo je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Uvedba policijske ure je naletela na močan odpor javnosti in sprožila najhujše nemire v državi v zadnjih desetletjih.

Sodišče v Haagu je razsodilo, da mora vlada nočno prepoved gibanja takoj odpraviti, saj da ni dokazala "posebne nujnosti", ki je potrebna za uvedbo tovrstnega ukrepa brez potrditve v obeh domovih parlamenta. Presodilo je, da gre za "daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je razsodilo na podlagi pritožbe protestnega gibanje Resnica o virusu, ki je ocenilo, da je vlada z uvedbo policijske ure presegla svoje pristojnosti.

Vlada se na razsodbo lahko pritoži, vendar pa to njene uresničitve ne bo zadržalo, je pojasnil tiskovni predstavnik tega prvostopenjskega sodišča tiskovni agenciji ANP. Vlada se na razsodbo še ni odzvala.

Vlada se je nato na razsodbo danes pritožila, prizivno sodišče pa naj bi jo obravnavalo še danes. Premier Mark Rutte je Nizozemce pozval, naj policijsko uro še naprej spoštujejo, tudi če bo sodišče zavrnilo pritožbo. "Čeprav policijska ura nima prave pravne podlage, še ne pomeni, da ukrep ni potreben," je dejal Rutte na novinarski konferenci.

Ustanovitelj gibanja Viruswaarheid Willem Engel je pozdravil razsodbo sodišča. Za AFP je povedal, da je prejel več tisoč sporočil s čestitkami. "Ljudje so zelo srečni, počutijo se osvobojene", je dejal. "Seveda še nismo na cilju, moramo narediti še veliko korakov, a mislim, da bodo nocoj tu in tam potekale radostne demonstracije", je dejal Engel.

Nočno policijsko uro je vlada prvič po drugi svetovni vojni na Nizozemskem uvedla 23. januarja in naj bi veljala do najmanj 2. marca. Uvedba nočne omejitve gibanja med 21. uro in 4.30 je sprožila večdnevne množične proteste v več mestih po državi, ki so se sprevrgli v izgrede in nasilje. Izgredniki so plenili po trgovinah, zažigali avtomobile in podtikali požare.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija