SODIŠČE ODLOČILO O TOŽBI ANKARANA: Sodba še ni pravnomočna; koprska občina vztraja, da ankaranskega soglasja ne potrebuje

Koper

Koprsko okrožno sodišče je na prvi stopnji ugodilo tožbi ankaranske občine, ki je koprski občini očitala, da je brez njene udeležbe imenovala nove nadzornike komunalnega podjetja Marjetica. Koprska občina medtem vztraja, da ankaranskega soglasja ne potrebuje, poroča današnje Delo. Sodba še ni pravnomočna.

Na koprski občini so pojasnili, da jih sodba koprskega okrožnega sodišča ni presenetila, saj je sodišče moralo upoštevati dejstvo, da v času imenovanja novih nadzornikov še ni bil sprejet odlok o delitvi skupnega premoženja med Mestno občino Koper in Občino Ankaran.

"Pomembno pa je, da iz same vsebine sodbe jasno izhaja, da je stališče Občine Ankaran, da je pri vseh imenovanjih nadzornih organov v podjetjih in zavodih v lasti obeh občin, potrebno soglasje obeh občin ustanoviteljic, napačno," so zapisali v odzivu.

Pojasnili so še, da je Mestna občina Koper sedaj že sprejela odlok o ureditvi ustanoviteljskih pravic do javnih zavodov, javnih podjetji in drugih pravnih oseb ter pravic in obveznosti iz koncesijskih razmerji Mestne občine Koper, o imenovanju novih nadzornikov pa je prejšnji teden odločala skupščina Marjetice Koper in s tem zagotovila zakoniti nadzor nad delom Marjetice. Zato menijo, da je prav, da se postopek vpisa novih nadzornikov izpelje takoj, saj je obstoječemu nadzornemu svet mandat že potekel.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je za Delo dejal, da je sodišče upoštevalo njihovo stališče o nerazdeljenem premoženju med občinama in določilo, da morata o njem upravljati izključno skupaj in soglasno. Občina Ankaran sicer omenjeni odlok, ki ga je sprejel koprski mestni svet, prav tako izpodbija na sodišču.

Odlok ureja ustanoviteljske pravice in po mnenju koprske občine upravičuje njihov sklep o imenovanju nadzornikov Marjetice v deležu 94,05 odstotka upravljavskih pravic.

Občini sta v preteklosti sprejeli vsaka svoj odlok o ustanoviteljskih pravicah in premoženjskih razmerjih, saj se o skupnem nista mogli dogovoriti.

Povod za tožbo ankaranske občine pa so bila nesoglasja glede sušilnice komunalnega blata, ki jo je kljub nasprotovanju Ankarana kupila Marjetica. Ankaranski župan Strmčnik je takrat dejal, da je Marjetica za dvomiljonsko zadolžitev vprašala le koprsko občino. Po njegovih besedah, se je nezaupanje pojavilo še drugod in zato niso podali soglasja k imenovanju nadzornikov.

Ankaranska občina se z naložbo sušilnice še vedno ne strinja in meni, da je naložba sporna. V Marjetici, kjer projekt napovedujejo že skoraj leto dni, pa so za današnje Delo povedali, da za sušilnico še vedno teče postopek pridobivanja dovoljenj.

V Marjetici sodbe niso želeli komentirati. Nasprotno pa njihova skupščina vztraja pri takojšnjem imenovanju novih nadzornikov, ki jim je mandat že potekel. Sporočili so, da so o novih imenovanjih odločali že v prejšnjem tednu, še poroča Delo.

Občina Ankaran je bila ustanovljena leta 2011, pred tem je bila del Mestne občine Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Turbo |  12 .01. 2024 ob  12: 59
To so rezultati Popovičeve vladavine...
olor |  11 .01. 2024 ob  13: 30
Dve sosednji občini v sporu
in napredka ni. Budale