SODBA PROTI IZRAELU BI POVEČALA MEDNARODNI PRITISK: ICJ bo odločal o zahtevi glede prekinitve ofenzive

Svet

Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu bo danes razsodilo v zvezi z zahtevo Južne Afrike, naj Izraelu naloži nujne ukrepe za ustavitev ofenzive v Rafi na jugu območja Gaze, kjer je izraelska vojska kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti v začetku maja začela kopensko operacijo.

Južna Afrika je v začetku meseca na ICJ vložila prošnjo za začasne nujne ukrepe, s katerimi bi Izraelu naložili, da ustavi svoje vojaške operacije na območju Gaze, vključno z mestom Rafa, kjer izvaja ofenzivo. Od sodišča je tudi zahtevala, naj Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neoviranega dostopa humanitarne pomoči v Gazo.

Na zaslišanju pred ICJ prejšnji teden je Južna Afrika opozorila, da je izraelski genocid v Gazi dosegel novo in grozljivo stopnjo z napadom na Rafo. Izrael pa je v predstavitvi argumentov dejal, da je vojna v Gazi sicer tragična, vendar ne gre za genocid, obtožbe Južne Afrike o genocidu nad Palestinci pa da nimajo nič skupnega z dejstvi in dejanskimi okoliščinami.

Gre za del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ bo sodbo danes objavil ob 15. uri. Čeprav so odločitve najvišjega sodišča ZN zavezujoče, sodišče nima pristojnosti, da bi jih uveljavilo, lahko pa pozove Varnostni svet ZN k ukrepanju.

Bi pa sodba proti Izraelu še povečala mednarodni pritisk po tistem, ko je glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v ponedeljek sporočil, da zahteva izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija