SOČERGA: Prijeli Hrvata, za katerim je razpisan evropski nalog za prijetje

Kronika

V ponedeljek ob 7. uri se je na mejni prehod Sočerga z osebnim avtomobilom znamke Audi, nemških registrskih tablic, pripeljal 65-leti državljan Hrvaške. Med kontrolo je Hrvat zapustil svoj osebni avtomobil in hotel peš pobegniti proti Hrvaški, vendar so ga policisti prijeli in mu odvzeli prostost. Ugotovili so, da je zanj razpisan evropski nalog za prijetje.Pri izstopu iz Hrvaške so tamkajšnji varnostni organi ugotovili, da mu je z namenom zagotovitve prisotnosti na ozemlju Hrvaške pristojno sodišče v Pulju odvzelo potni list in izreklo ukrep obvezne vsakodnevne zglasitve na pristojni policijski postaji, vendar pa mu niso odvzeli osebne izkaznice, ki je veljaven dokument za prestop državne meje. "Ob 11.20 je bil tako po zaključenem postopku izstopa iz Republike Hrvaške v postopku vstopne mejne kontrole v Republiko Slovenijo," so zapisali na PU Koper.

Slovenski policisti so nato ugotovili, da je zanj razpisan evropski nalog za prijetje, ki ga je po pristojni preiskovalni sodnici izdalo sodišče v Padovi, in sicer zaradi kaznivega dejanja mednarodnega hudodelskega združevanja, za kar je v Italiji zagrožena zaporna kazen do sedmih let, in kaznivega dejanja pranja denarja, za kar je zagrožena zaporna kazen v trajanju do 12 let. Skupno mu tako grozi 19 let zapora.

Med postopkom je Hrvat zapustil svoj osebni avtomobil in hotel peš pobegniti proti Hrvaški, vendar so ga policisti prijeli in mu odvzeli prostost. V skladu z veljavno zakonodajo je bil priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici v Kopru. V sodni dvorani je zaigral slabost, vendar je zdravniško osebje nujne medicinske pomoči ugotovilo, da je zdrav in sposoben za nadaljevanje postopkov. Preiskovala sodnica je nato do odločitve o nadaljnjih postopkih zanj odredila pripor.

Deli novico: