SOBARICE V HOTELIH BERNARDIN MORAJO DELATI ZA ZUNANJEGA IZVAJALCA: "Izkoriščanje, premalo zaposlenih in nizke plače"

Piran

Na ministrstvu za delo se pridružujejo stališčem Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ki je v zadnjih tednih večkrat javno opozoril na neprimernost in škodljive posledice oddajanja storitev zunanjim izvajalcem v primeru sobaric v Hotelih Bernardin. Kot so pojasnili, so k ukrepanju pozvali Slovenski državni holding.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je v zadnjih tednih vlado in odgovorna ministra za delo, družino in socialne zadeve Luko Mesca ter gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana že dvakrat pozval k nujnem ukrepanju v primeru oddajanja storitev čiščenja in pospravljanja sob v državnem podjetju Hotelih Bernardin v zunanje izvajanje.

Hoteli Bernardin so namreč del skupine Sava Turizem, največjega slovenskega turističnega podjetja, ki je v lasti družbe Sava. Ta je v več kot 90-odstotni lasti države oziroma Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kada.

Sava Turizem kot krovna družba skupine trenutno koristi zunanje storitve čiščenja okoli 300 sobaric, od tega pa je redno zaposlenih le še okoli 40 sobaric na lokaciji Hotelov Bernardin, ki pa naj bi tudi kmalu prešle pod zunanjega izvajalca.

Kot so pred božičnimi prazniki opozorili v sindikatu, bi morala biti podjetja s kapitalsko naložbo države na tem področju zgled vsem ostalim, namesto da izvajajo outsourcing storitev čiščenja, še posebej, "ker je splošno znano, da je ta za delavce izredno škodljiv". Ob tem so vlado spomnili tudi na zaveze v koalicijski pogodbi o tem, da bodo povsod v javnem sektorju, kjer obstaja potreba po rednem delu, outsourcing postopoma ukinili.

Z navedbami sindikata o "neprimernosti tovrstnih praks in njihovih potencialno škodljivim učinkom na socialno varnost in materialni položaj delavcev" pa se strinjajo na ministrstvu za delo. Kot so danes pojasnili, so k reševanju problema že pristopili in pozvali SDH, da v primeru sobaric v Hotelih Bernardin in tudi vseh ostalih enakih ali podobnih primerih "pristopi k reševanju izpostavljene problematike v skladu s programom za delo koalicije 2022-2026".

Ob tem so opozorili tudi na spoštovanje priporočil in pričakovanj SDH pri izvajanju korporativnega upravljanja in potrebo po dopolnitvi tega dokumenta v delu, ki se nanaša na spoštovanje človekovih pravic z razlogom, "da na področju spoštovanja človekovih pravic in urejanja delovnih razmerij v prihodnje ne bo prihajalo do slabih praks".

V Savi Turizmu so zaradi skorajšnjega izteka pogodbe z zunanjim izvajalcem Samsic storitvami pred kratkim objavili nov javni razpis za opravljanja storitev čiščenja in pospravljanja hotelskih sob.

Po zadnjih informacijah, ki jih je minuli teden posredoval Sindikat delavcev gostinstva in turizma, so se v Savi Turizmu odločili za podaljšanje pogodbe s Samsic storitvami, obenem pa za storitve čiščenja izbrali še podjetje Aktiva čiščenje. V podjetju Samsic storitve naj bi tako storitve čiščenje opravljali le še v Sava Hotelih Bled in Termah 3000, v Hotelih Bernardin pa več ne. Tukajšnje sobarice pa naj bi tako po novem prevzela Aktiva čiščenje.

Kot so opozorili v sindikatu, imajo v družbi Samsic storitve organiziran reprezentativen sindikat, kjer z delodajalcem trenutno "poteka korekten socialni dialog in smo tik pred podpisom podjetniške kolektivne pogodbe, zaposlene v družbi pa nikakor ne želijo preiti pod Aktivo čiščenje".

Že pretekle petletne izkušnje dela sobaric v tej družbi so namreč po njihovih navedbah pustile za seboj veliko težavnih preizkušenj zaradi velikega izkoriščanja, premajhnega števila zaposlenih, nizkih plač in slabih odnosov.

Zaradi nasprotovanja outsourcingu sobaric v Aktivo čiščenje pa medtem poteka tudi zbiranje podpisov pod peticijo, so še izpostavili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .01. 2023 ob  13: 57
16
sobarice in čistilke so največji strošek podjetij zato je zelo moderen poslovni model, da delajo pri zunanjih izvajalcih. Žal državnih podjetij in tudi drugih ni niti malo sram, da nekateri bogatijo na račun najmanj plačanih!!! Naj v Savi turizem povedo, koliko plačujejo zunanjemu izvajalcu za čiščenje!!!! In naj gospod Han iz SD tudi pove svoje!!!! Škifo!!!
Hiphop |  17 .01. 2023 ob  08: 14
20
Naj grejo stavkat. Sej je to v zadnjem času v modi. Ce lahko zdravniki, policija in gasilci, zakaj nebi pa se sobarice!