SO ZLATI ZOBJE RES OD ŽRTEV MUČENJA? Ukrajinski zobozdravnik trdi, da to ne drži

Svet

Fotografija domnevno zlatih zob iz ene izmed ruskih mučilnic se je prek družbenih omrežij razširila po celem svetu in vzbudila grozljive asociacije. Fotografijo je na Twitterju delilo tudi ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Na fotografiji levo: Sergej, 60-letni zobozdravnik

Na eni izmed fotografij je bila poleg plinske maske prikazana škatla, polna zobnih kron. Ministrstvo je zapisali: "Mučilnica v Pisky-Radkivskem. Dve fotografiji. Plinska maska, nameščena na glavo žrtve, ki so jo prekrili s tlečo krpo in živo zakopali. In škatla zlatih zobnih kron. Mali Auschwitz."

Tudi raznorazni svetovni mediji so povzeli nepreverjeno domnevo, da so zobje prišli iz ruskih mučilnic, poroča bild.de.

Novinarji nemškega Bilda so včeraj obiskali nedavno osvobojeno vas Pisky-Radkivski v regiji Harkov in našli žrtve, ki so potrdile mučenje s strani ruskih vojakov. Vendar najdeni zobje naj ne bi bili zobje mrtvih ali mučenih, ampak od pacientov pri lokalnem zobozdravniku.

"Ti zobje izgledajo kot tisti iz moje zbirke, ki je bila tukaj izropana," je dejal 60-letni zobozdravnik Sergej. "Sem edini zobozdravnik tukaj. Torej, če so jih našli tukaj, morajo biti moji."

Zobozdravnik sumi, da so zobe ukradli Rusi, ker so mislili, da so pravo zlato (v resnici gre za nerjaveče jeklo) in da bi ustrahovali Ukrajince. "Bližnji prebivalci so mi sporočili, da so Rusi to očitno izkoristili za strašenje ljudi," je še dejal.

Ko so ga vprašali, ali gre za zobe mrtvih ljudi, je rekel: "O moj bog, ne! Prihajajo od ljudi, ki sem jih zdravil v preteklih letih. Te zobe sem odstranil, ker so bili slabi. V 30 letih sem odstranil na desettisoče zob, to je le delček."

Ni pa jasno, od koga je plinska maska na fotografiji. Nekaj pa je gotovo, še navaja Bild: v vasi so izvajali kruto mučenje, kar je potrdilo tudi več stanovalcev na tem območju, ki so poročali, da so pogosto slišali krike na pomoč iz različnih zgradb.

Med žrtvami mučenja ruskih vojakov v Pisky-Radkivskem je tudi 46-letni Volodya. Sosed ga je obsodil kot proukrajinskega. "Vzeli so me s seboj. Ko sem bil pretepen, so rekli: 'Če ne boš delal z nami, te bomo ustrelili v noge in to je to.' In drugi je rekel, 'zakaj bi ga streljali v noge, z njim bomo morali opraviti kot s tistim drugim'. In soba, streha sobe je bila polna lukenj od strelov. Mislim, da so hoteli prestrašiti tiste, ki so prišli pred menoj," je opisal.

Andreya pa so Rusi zadrževali dva meseca. Njegova žena Olga je za Bild povedala: "Na naše dvorišče je prišlo približno osem ljudi. Dva sta pregledala papirje. Svojega sem dobila nazaj, moža pa so takoj odpeljali, ker je bil na seznamu."

Ruski vojaki so ga pet dni držali v kleti, ga pretepli in odpeljali v druga mesta in vasi. Tam je moral čistiti ulice, pozneje so ga ruski vojaki prisilili, da je kopal rove za ruske vojake v Lymanu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija