SO VRTCI RES IZ DNEVA V DAN BOLJ POLNI? Število otrok je naraslo tudi v nekaterih obalnih vrtcih

Koper

V luči izjave ravnateljice vrtcev, da se je število otrok v 2. tednu januarja po vrtcih po Sloveniji povečevalo, smo po nekaterih obalni vrtcih povprašali, kakšno je stanje pri njih. Ugotovili smo, da se je tudi v nekaterih vrtcih na našem območju število otrok nekoliko povečalo.

Kot je za Slovenske novice dejala predsednica skupnosti vrtcev in ravnateljica vrtca Škofja Loka Janja Bogataj, so starši pričakovali odprtje vrtcev že 4. in nato 11. januarja, zdaj pa ponovno pričakujejo odprtje prihodnji teden. Bogatajeva opaža tudi, da starši precej povprašujejo po tem, da bi otroke vrnili v vrtec. Število prisotnih otrok v vrtcih pa se povečuje.

Kakšno pa je stanje v obalnih vrtcih? Iz Vrtca Semedela so nas obvestili, da se število otrok ni povečevalo. "Imamo okoli 100 otrok, razpon je od 85 do 115 otrok," nam je pojasnila ravnateljica Nives Prša. "V decembru smo imeli povprečno 88 otrok, kar je 13 odstotkov od vključenih (razen zadnji teden med prazniki, ko je število prisotnih otrok padlo) in sedaj imamo povprečno 109 otrok, kar je 16 odstotkov," je še dodala.

V Vrtcu Koper opažajo porast števila vpisanih otrok v januarju. "V decembru je bilo v nujno varstvo vpisanih približno sedem odstotkov otrok, v januarju se je odstotek povišal na devet odstotkov. Temu botruje tudi dejstvo, da smo z januarjem odprli v eni enoti novo skupino najmlajših otrok, v kateri se je nekaj otrok začelo uvajati v januarju," je pojasnila ravnateljica Alenka Rušt.

Ravnatelj Vrtca Morje Lucija Uroš Savec pa je povedal, da je bilo v decembru prisotnih povprečno 15 otrok, "prvi teden v januarju 14 prisotnih otrok, v tednu od 11. januarja do 15. januarja pa se je število otrok, ki potrebujejo nujno varstvo, povečalo za štiri".

Zanimalo nas je tudi kakšni so razlogi staršev, ki dajejo otroke v nujno varstvo. Kot pravi ravnateljica Vrtca Semedela, gre običajno za delovne obveznosti. V Vrtcu Koper izpostavljajo, da staršev po razlogih ne sprašujejo, včasih pa jim sami povedo, da so jih delodajalci vpoklicali na delo. "V nekaterih primerih bi radi razbremenili stare starše, ki so v teh mesecih prevzeli skrb za vnuke, ko oba starša delata".

Zaenkrat predpise Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še uspešno spoštujejo, a v Vrtcu Semedela opozarjajo, da bodo imeli ob naraščanju števila otrok in odprtju šol, "težave z zagotavljanjem kadra in prostora". Trenutno imajo v karanteni 12 otrok in pet strokovnih delavcev, dva izmed njih sta okužena z virusom, nekaj pa je tudi drugih bolniških odsotnosti, pojasnjujejo, "zato je toliko bolj pomembno, da ohranjamo čim nižje število prisotnih otrok glede na težko epidemiološko stanje".

"Vsekakor vsi nestrpno pričakujemo, da se vrnemo v ustaljen ritem in pogrešamo naš vrtčevski živ žav, tega najbolj pogrešajo naši otroci. Vendar moramo zaupati stroki in se ravnati po njihovih navodilih, ki pa morajo biti "življenjska" in v vrtcu uresničljiva," pojasnjuje ravnateljica Semedelskega vrtca Nives Prša. Ravnatelj vrtca v Luciji pa poudarja, da si vrtec želijo čim prej odpreti, "vendar ne za vsako ceno". Kot je povedala ravnateljica Alenka Rušt, upajo, da jim bodo razmere čim prej dopuščale, "da vrtce ponovno preplavi otroški smeh".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija