SO V SLUŽBI NESRAMNI DO VAS? To lahko vpliva tudi na vaše otroke

Ženske, do katerih so sodelavci nesramni ali nespoštljivi, so pri vzgoji otrok pogosto bolj stroge in avtoritarne, kar lahko negativno vpliva tudi na otroke, so ugotovili ameriški psihologi.

V spletno raziskavo je bilo vključenih 146 zaposlenih mater in njihovih partnerjev. Matere so spraševali o izkušnjah z nesramnostjo in nespoštovanjem na delovnem mestu, kot tudi o tem, kako učinkovite se počutijo pri vzgoji. Njihove partnerje pa so spraševali o negativnem obnašanju partneric pri vzgoji.

Ugotovili so, da so matere, ki so na delovnem mestu deležne nesramnega ali nespoštljivega odnosa, pri vzgoji avtoritarne. Povezave s permisivno vzgojo niso ugotovili, piše na spletni strani Ameriškega psihološkega združenja. Takšen odnos pa se odraža tudi v tem, da menijo, da so kot starš neučinkovite, zaradi česar pogosteje čutijo potrebo po strogi vzgoji, je povedala avtorica študije Kathryne Dupre z univerze v Carletonu.

Avtoritarna vzgoja bolj negativna od drugih načinov

Za avtoritarno vzgojo je značilno, da imajo starši do svojih otrok visoka pričakovanja, postavljajo pa jim tudi pravila, ki jih morajo brezpogojno upoštevati. Poleg tega jih strogo kaznujejo, disciplini pa dajejo prednost pred zabavo.

Avtorji raziskave upajo, da bodo zaradi teh ugotovitev v podjetjih bolje razumeli in nadzorovali takšno neprimerno ravnanje na delovnem mestu, ki ga včasih tudi ne jemljejo resno.

"Študija kaže, da je avtoritarna vzgoja bolj negativna od drugih načinov. Takšna vzgoja je namreč povezana z različnimi negativnimi posledicami za otroke. Med drugim povezujejo poslušnost in uspeh z ljubeznijo, so agresivni, ko niso doma, lahko pa so tudi pretirano sramežljivi v prisotnosti drugih," je povedala Duprejeva. Poleg tega imajo lahko težave z depresijo ali anksioznostjo.

Deli novico:

zapuščena |  08 .09. 2018 ob  09: 59
jA, težko je najti tisto vmesno vzgojo med vsedovoljujočo in ničdovoljujočo...ta bi bila najboljša..Upam, da ne zamerite, ker sem tujki z začetnicama P in A zamenjala z lastnima skovankama...
Objemček |  02 .09. 2018 ob  22: 14
Tisti hrup doma je prijeten in antistresen.
@Objemček |  02 .09. 2018 ob  13: 22
kja pa ce te caka se vecji vrvez in hrup? :)
Objemček |  01 .09. 2018 ob  21: 14
Najlepše je, ko iz službenega hrupnega vrveža prideš domov in te čaka objem, mir,...
Eho |  01 .09. 2018 ob  14: 38
Amerom ničesar ni za verjeti. Vse kar delajo govorijo in mislijo je polno lepila. Da bi to razumeli je dovolj, da se obrnete okoli sebe.

Matere, ki so na delovnem mestu ali kjer koli drugje deležne nespoštljivega odnosa, ter zaradi tega trpijo so brez avtoritete tudi ko vzgajajo svoje otroke.

Včasih nas trpljenje zaradi nespoštljivega odnosa naredi močnejše, zagotovo pa ne avtoritativnejše. Po drugi strani pa večinoma učinkuje v nasprotni smeri, zmehča nas, nas naredi bolj rahločutne in blage. Ranljivost, ki jo doživljamo v trpljenju nam lahko odpre srce in poglobi našo povezanost s soljudmi.

Sicer je pa res, da lahko prideš domov jezen že tudi zaradi tega ker te je nekdo grdo pogledal na avtobusu in ta negativni naboj doma preneseš na nič hudega sluteče otroke, seveda to ni avtoriteta. To je kvečjemu zmeda ter nemoč in neznanje, oziroma nepoznavanje samega sebe, kar nima nič z avtoriteto.

Mladi so vedno manj vzgajani z avtoriteto in tako tudi sami ne bodo nikoli postali avtoritete. Kar je slabo za vsak narod.

Polde |  01 .09. 2018 ob  14: 11
V svojem delovnem okolju opažam ravno obratno situacijo in sicer, da razni možje oz. partnerji, ki so doma copate in loleki, v službi glumijo zaje*ane šefe oz. sodelavce.