SO ŠLI PREDALEČ? Javnosti posredovali osebne in zdravstvene podatke 13-letnika in družine

Svet

Po sredinem smrtonosnem napadu v osnovni šoli v Beogradu so bili pravni strokovnjaki v Srbiji kritični do objave osebnih, tudi zdravstvenih podatkov o duševnem zdravju 13-letnega napadalca, kot tudi podatkov o njegovih starših. Pričakujejo ukrepanje pristojnih.

Odvetnik Rodoljub Šabić je za srbski portal N1 ocenil, da bi moralo tožilstvo po uradni dolžnosti ugotoviti, kdo je predsedniku posredoval te osebne podatke, saj gre za kršenje zakonov o pacientovih pravicah in o zaščiti osebnih podatkov. Izpostavil je, da so po zakonu o pacientovih pravicah podatki o zdravstvenem stanju osebe ob zdravniku dostopni drugim osebam samo na podlagi odločitve sodišča.

Kot nesprejemljivo je izpostavil tudi dejstvo, da je načelnik beograjske policije Veselin Milić na izredni novinarski konferenci objavil polno ime mladoletnega storilca, kot tudi datum njegovega rojstva. Po besedah Šabića namreč policija v težjih primerih, tudi ko gre za odrasle storilce, objavlja samo inicialke.

Tudi profesorica prava na Univerzi Union in poslanka opozicijskega gibanja Ne davimo Beograd Jelena Jerinić je izpostavila, da je Vučić objavil številne podatke iz preiskave, kot tudi osebne in zaščitene zdravstvene podatke 13-letnika in njegove družine. To je nezakonito, zato bi se pristojni organi morali odzvati, je poročal portal srbskega časnika Danas.

Predlog Vučića za znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let, pa je kritizirala kot "populističen ukrep, s katerim se krivda za tovrstne dogodke vali na mladoletne storilce in njihove družine, ne da bi preučili sistemske probleme in odgovorne v sistemu".

Izpostavila je še, da bi Srbija kot podpisnica konvencije o pravicah otrok morala slediti priporočilom odbora za pravic otrok, ki je leta 2019 izpostavil, da kazenske odgovornosti ne gre uveljavljati za mlajše od 14 let. Predlagal je celo dvig na 15 ali 16 let. Pozvala je k razpravi v parlamentu o napadu v šoli in vzrokih zanj.

Vučić je na sredini novinarski konferenci ob omenjenem predstavil še devet ukrepov, s katerimi, kot je dejal, želi preprečiti, da ne bo nihče odgovarjal za streljanje na šoli.

Med drugim je tudi povedal, da so 13-letnega storilca na njegovo zahtevo premestili v drug razred in da je deček v izjavi povedal, da ga tudi v novem razredu niso sprejeli. "Nato se je, kot je priznal, odločil za pošastno dejanje," na katerega se je pripravljal. Z očetom je bil trikrat na strelišču, kjer je streljal v krožno tarčo. "Po lastnem priznanju mu je bilo to všeč in bil je dober strelec," je dejal Vučić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Kritiziral je dejstvo, da ga je oče peljal na strelišče. Na podlagi skice napada, ki jo je najstnik naredil, pa je ocenil, da je "igral igro". Meni, da se deček za dejanje ne kesa, da ne razume, kaj je naredil, "ker misli, da je za del ljudi na družbenih omrežjih junak". Povedal je še, da bodo storilca namestili v posebnem oddelku klinike za nevropsihiatrijo.

Ker je napad izvedel z očetovo pištolo, je višje državo tožilstvo njegovemu očetu v sredo odredilo 48-urno pridržanje zaradi suma hujše kršitve splošne varnosti, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, kjer je bil napad, sicer danes ni pouka, ne bo ga niti v petek, ko se bo v Srbiji začelo tridnevno žalovanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  04 .05. 2023 ob  17: 31
Ta članek je tipični primer zakaj gremo v katastrofo. Vse drugo je pomembno kot samo dejstvo, da je neki psihopat pobil 9 oseb.
Pjero Panin |  04 .05. 2023 ob  16: 36
Pri nas je policija ze zasegla orozje mulcu ki je nameraval it na pohod,smo bli blizu.
Kaj ces internet,tv...gledajo kaj se dogaja po svetu.
Zal se zaenkrat pri nas ne jemlje resno ker se ni se zgodilo,interesa tudi ni.
Nikoli ni bilo preventive,vedno se caka da se zgodi.
vseved |  04 .05. 2023 ob  15: 39
12
Prav je da so dali vse podatke.