SO SE V SEČOVELJSKIH SOLINAH VDALI V USODO? Godnič pravi, da se bodo kršitve najverjetneje dogajale tudi v prihodnosti

Piran

V zadnjem desetletju se kršitve varstvenega režima v Krajinskem parku Sečoveljske soline še vedno večinoma nanašajo na nedovoljen ribolov v nočnem času. Trenutno je v prekrškovnem postopku pet kršiteljev, pri čemer so štirim izdali odločbo o prekršku, en postopek pa obravnava sodišče, so pojasnili v Sečoveljskih solinah in o čemer smo že poročali

Na naše uredništvo se je v preteklih dneh obrnilo več bralcev, ki so zgroženi nad dogajanjem v Krajinskem parku Sečoveljske soline. Ribolov na nedovoljenem območju in vse prej kot humano ravnanje z živalmi, pikniki in zabave z glasno glasbo, ljudje vstopajo z vozili, so navedli bralci. 

Kršitve varstvenega režima parka v obdobju 2011–2021 se še vedno večinoma nanašajo na ribolov v nočnem času, zadrževanje v parku, ko ta ni odprt za obiskovalce, hojo izven označenih poti ter sprehajanje psov brez povodca, je za STA navedel direktor Sečoveljskih solin Klavdij Godnič, a kot pravi, pri njih ne gre za krivolov v pravem pomenu besede, temveč za nedovoljen ribolov glede na čas in kraj njegovega izvajanja.

Športni ribolov znotraj krajinskega parka je namreč dovoljen le na skalometnem obrežju med izlivom reke Dragonje in kanalom Curto. Ribiči lahko lovijo ribe v morju v času, ko je park odprt za obiskovalce, pri tem pa morajo imeti letno ali dnevno vstopnico v krajinski park. Ponoči zadrževanje v parku ni dovoljeno.

Skladno z zakonom o ohranjanju narave neposredni nadzor v naravi nad spoštovanjem prepovedi iz tega zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov poleg inšpektorjev izvajajo tudi naravovarstveni nadzorniki, je dodal Godnič: "V Krajinskem parku Sečoveljske soline imamo dva naravovarstvena nadzornika s polnimi pooblastili in enega prostovoljnega nadzornika."

Naši bralci sicer zatrjujejo, da še nikoli niso nobenega srečali na terenu, medtem ko so nam na kmetijskem ministrstvu odgovorili, da Ribiška inšpekcija na področju Krajinskega parka Sečoveljske soline ne vrši inšpekcijskega nadzora, odgovore okoljskega ministrstva pa še čakamo.

Med vsemi kršitvami je največ prav primerov nedovoljenega ribolova. Od leta 2016 so tako izdali več kot 30 plačilnih nalogov in odločb o storjenem prekršku.

Pri nadzoru v nočnem času, ko je kršitev največ, sodelujejo tudi policisti. Ob zaznavi kršitve jim iz Policijske postaje Piran pošljejo v odstop in nadaljnjo obravnavo predlog za uvedbo postopka o prekršku. Trenutno je v prekrškovnem postopku pet kršiteljev, ki so lovili ribe in so se nahajali v krajinskem parku v nočnem času. "Štirim smo izdali odločbo o prekršku, en postopek pa trenutno obravnava sodišče," je dodal Godnič.

Kot je ocenil prvi mož krajinskega parka, se bodo kršitve najverjetneje dogajale tudi v prihodnosti, saj je ta del slovenskega morja s solinami znan po brancinih, večina kršiteljev pa ribe daje v prodajo restavracijam, kar ni dovoljeno.

Spoštovanje varstvenih režimov v Sečoveljskih solinah sicer zagotavljajo z rednim naravovarstvenim nadzorom, z receptorji na obeh vhodih v krajinski park ter s fizičnimi ovirami, kot so ograje in zapornice.

Nedovoljen ribolov se največkrat dogaja na območju Fontanigge na meji s Hrvaško, kjer ni elektrike, zato je delo recepcije temu primerno okrnjeno. "Vsekakor bo potrebno v prihodnje razmisliti o ureditvi tega vhoda, da zmanjšamo možnosti kršitev," je še razmišljal Godnič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  04 .01. 2022 ob  18: 38
-3
Pet metrov merjeno od morja proti obali je javno dobro. Jebite se vi od parka ne morete nič kasirat in prepovedati. Lov rib na skalah ni prepovedan.
Na cesto ki vodi ob kanalu proti morju lahko postavite ograjo.
Občani pa lahko hodijo po brežini in nihče ga ne sme ovirati.
Ne si izmišljevati in prirejati zakone po vaše.
Nono |  04 .01. 2022 ob  14: 56
-3
Obala je javno dobro in dostop mora biti brezplačen. Ribolov z obale v slo morju je dovoljen povsod, podnevi in ponoči tudi v rezervatu/krajinski park Sečoveljskih solin ne pa samo ko je park odprt!
Pesceserra |  04 .01. 2022 ob  14: 13
Zelo enostavno prepovedat ribolov na tem delu, saj je tako ali tako namenjen samo izbrancem.Ne rabimo služb nadzorniikov , ribiskih inspektorjev - bratov na 200k pičuljanu ki delajo samo od 8-16........razširit nadzor na celo školjčišče , ribgojnico saj tam lahko lovijo le tisti ki tam delajo ali znanci....na policijskih gomonih se pa itak lovijo ribe, kalamari, to je javna tajna na obali......ukinit zimski izlov cipljev v rezervatu ki je v bistvu izlov orad in brancinov....problemov je polno vendar s takim nadzorom ne bo boljse....
 |  04 .01. 2022 ob  14: 05
nadzornika ..delata na terenu ali v kakšni pisarni izdelujeta excelove tabele
in pesnita poročila kaj vse sta postorila čez dan
kakšen urnik pa imata nadzornika od 7 do 15,
ali sta prisotna na terenu - koliko --
ma daieeeeee fa mi težite s tem
vseved |  04 .01. 2022 ob  13: 23
-3
Z lepim se hvališ.
ManofSteel |  04 .01. 2022 ob  10: 27
10
Katero policijo pa bi ti poslal @vseved ? A to misliš na tisto policijo, ko se pripelje s čolnom mimo ribičev, ki tamburajo v omenjenem ribniku ? Policaji po navadi si vzamejo kako kašeto Orad in brancinov, se lepo zahvalijo in gredo domov prodat kar se da prodat...ostalo vzamejo za večerjo. Toliko o skorumpirani pomorski policiji...PREVERJENO !
vseved |  04 .01. 2022 ob  10: 03
Kaj je težko poslat policijo ?