SO SE V KOPRU RES 'RAZPASLI' ŠČURKI? "Ostanki hrane ne sodijo v straniščno školjko!"

Koper

"Pišem vam, ker ne vem, na koga naj se obrnem. /.../ V glavnem - ščurki. Opažam, da se v MOK zadnja leta množi ta golazen, sploh v mestnem jedru in okolici Žusterne. Prihajajo iz vseh mogočih lukenj," piše bralka v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo. Pozanimali smo se, ali je v zadnjih letih res opaziti porast omenjenih žuželk in kako se jih rešiti.

Fotografiji sta simbolični.

Ščurkov je okrog 7500 vrst. Med njimi je najbolj poznana vrsta, ki živi v človekovih bivališčih in tam povzroča škodo. Ščurki so večinoma tropske živali, ki pa jih najdemo po vsem svetu, razen na polarnih območjih. So nočne živali, kar pomeni, da se v naravi večino dneva skrivajo pod kamni ali listjem, v človekovih bivališčih pa med deskami, za zidovi, v jaških in drugih težko dostopnih mestih. Zaradi dolgih nog so zelo hitri in jih je zelo težko ujeti.

Bralka, ki se je obrnila na naše uredništvo, pravi, da v zadnjih letih opaža porast ščurkov v koprski občini, predvsem v mestnem jedru in v Žusterni. V javnem komunalnem podjetju Marjetica Koper na to težavo sicer niso naleteli: "Čeprav so ščurki najbolj aktivni v toplejšem delu leta, povečanega števila na omenjenih lokacijah nismo zaznali. Tudi povečanega pojava podgan in miši nismo zaznali." Marjetica sicer vseeno dvakrat na leto prek specializiranih pogodbenikov poskrbi za dezinsekcijo in deratizacijo javne kanalizacije.

Kako se jih znebiti?

Med najboljšimi načini za odganjanje ščurkov je preprečevanje dostopa do prostorov, kjer najdejo zavetje in do hrane. To vključuje zapiranje hrane v neprodušno embalažo, uporabo smetnjakov s tesnimi pokrovi, pogosto čiščenje prostorov in zaprtje vseh mest, kjer bi lahko ščurki prišli do starih cevi, lukenj v talnih oblogah in oknih in podobno. Na Marjetici občanom in občankam svetujejo, da v kanalizacijo ne mečejo ostankov hrane. "Prav ta nepravilno odvržena hrana omogoča ščurkom in glodavcem ustrezne pogoje za življenje in razmnoževanje. Ostanki hrane ne smejo v straniščno školjko," pravijo.

Če v svoji okolici oziroma domu opazite ščurke, lahko v prvi fazi uporabite različne insekticide dostopne v javni prodaji, predlagajo v koprskem komunalnem podjetju. Kot lahko preberemo na spletu, so učinkovite vabe, geli s hidrametilnonom, borova kislina v prahu in insekticidi, ki vsebujejo deltametrin. Poleg tega naj bi bile uporabne tudi enostavne pasti v obliki kozarca za vlaganje s kavno usedlino na dnu, ki jih postavimo ob steno. Če nič od tega ne zaleže, bo najbolje, da se "obrnete na specializirana podjetja za dezinsekcijo in deratizacijo," še svetujejo na Marjetici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  26 .05. 2020 ob  13: 28
Jaz se sicer spomnem enih 8 ali 10 let nazaj, kako so ščurki šetali na veliko vse po zidih koprske stolnicie, takrat je bila res groza. Povsod. Danes je še vredu.
Tine |  25 .05. 2020 ob  13: 00
Ščurki so se razpasli, ker koper že dolga leta ni bil tako umazan in zanemarjen. Tudi podgane tečejo po ulicah in se skrivajo v kanalizacijskih jaških. Smeti se ne odvažajo, javne površine se ne čistijo, koši se ne praznijo. Zdaj bi nam hoteli prodat zgodbo, da je za pojav ščurkov krivo to, da mečejo ljudje hrano v školjko?!? Ljudje so hrano metali v školjko tudi prej, pa ni bilo ščurkov. To zgleda podobna zgodba kot tista z majico v žusterni, ki je bila kriva za onesnaženje kopalnih voda s kanalizacijo.