SO PRIGOŽINOVO LETALO SESTRELILI? Nejasnosti okoli njegove domnevne smrti burijo duhove

Svet

Dva dni po domnevni smrti vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, okoliščine strmoglavljenja letala še vedno niso jasne. ZDA ocenjujejo, da je bil Prigožin verjetno na krovu, a za zdaj ne morejo potrditi, ali je letalo sestrelila raketa zemlja-zrak. Nekateri uradniki pa menijo, da je bil vzrok strmoglavljenja eksplozija na letalu.

Jevgenij Prigožin. Foto: posnetek zaslona videa Youtube

Ameriške oblasti menijo, da je bil Prigožin verjetno med potniki, umrlimi v strmoglavljenju letala pri Moskvi, je v četrtek na novinarski konferenci izjavil tiskovni predstavnik Pentagona Patrick Ryder. "Ne bom se spuščal v podrobnosti o tem, kako zbiramo informacije, razen tega, da je naša začetna ocena, da je bil verjetno ubit," je pojasnil.

Pri tem je dodal, da Pentagon trenutno nima nobenih informacij, ki bi kazale na to, da je letalo sestrelila raketa zemlja-zrak. O tem so sicer špekulirali številni kanali, ki naj bi bili povezani z Wagnerjem, poroča britanski BBC.

O nadaljnjem vplivu in delovanju Wagnerja po domnevni smrti Prigožina ni želel komentirati. "Videli smo, da je ruska vlada kmalu po dogodkih v bližini Moskve pred dvema mesecema nekaterim članom dejala, naj podpišejo pogodbo z ministrstvom za obrambo," je spomnil.

Posvaril je, da je Wagner veliko večja grožnja kot sam Prigožin in potrdil, da se pripadniki skupine od junijskega neuspešnega upora v Rusiji ne borijo v Ukrajini. Številni člani naj bi sedaj bili v Belorusiji, kjer usposabljajo tamkajšnjo vojsko, je še dodal.

Strokovnjaki pa ocenjujejo, da je Moskva še vedno zainteresirana za nadaljnje delovanje Wagnerja v Afriki. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namreč Rusija že od leta 2014 svoje dejavnosti v Afriki prenaša na Wagner, ki je v največjem številu prisoten v Maliju in Srednjeafriški republiki. Wagner v Afriki med drugim izvaja kampanje dezinformiranja in destabilizacije ter izkorišča tamkajšnje naravne vire.

Ob sklicevanju na ameriške uradnike so številni ameriški mediji poročali, da je strmoglavljenje verjetno povzročila eksplozija na krovu letala. Na moskovskem letališču Šeremetjevo, od koder je letalo v sredo vzletelo proti Sankt Peterburgu, pa naj bi ruska policija zasliševala osebje in preverjala posnetke nadzornih kamer.

Letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo zvečer strmoglavilo med letom v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin med potniki ponesrečenega letala, je kmalu za tem potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet.

Preminulim v strmoglavljenju letala je v četrtek sožalje izrekel ruski predsednik Vladimir Putin. Dogodek je označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  25 .08. 2023 ob  14: 27
-1
Tako končajo izdajalci! SLAVA RUSIJI
ManofSteel |  25 .08. 2023 ob  11: 07
Vsem je jasno,da so jih sestrelili...samo vam levičarjem marsikaj še ni jasno bwahaahhahaha