SO PREKORAČILI MEJO? Blizu Splita na pustnem karnevalu sežgali lutko srbskega predsednika Vučića (VIDEO)

Svet

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je danes dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi se Zagreb odzval na protestno noto, ki jo je Srbija naslovila na Hrvaško, ker so v torek na pustnem karnevalu v hrvaškem kraju Kaštel Stari sežgali lutko srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Ocenil je, da je problematičen samo odziv Vučića.

Gordan Grlić Radman

"Nimamo kaj odgovoriti. Potrebno jo je ignorirati," je danes dejal novinarjem o srbski protestni noti. Dodal je, da mora videti, kaj v njej piše, da pa meni, da nima nikakršne zveze s hrvaškimi državnimi institucijami, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na koncu 211. mednarodne karnevalske povorke v kraju Kaštel Stari blizu Splita so v torek tradicionalno "obsodili" in nato sežgali t. i. krnjo, krivca za vse slabo v minulem letu. To sta bila lutki Vučića in ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki sta bila upodobljena kot Don Kihot in Sančo Pansa na oslih.

Aleksandar Vučić

Grlić Radman je danes izpostavil, da gre za tradicijo, za del običaja, ko se ljudje veselijo in zabavajo. Dodal je, da se mu zdi, da so na hrvaških karnevalih sežigali tudi že njegovo lutko in da zaradi tega ni bil jezen.

Vučić je bil v odzivu na sežig svoje lutke oster. "Kaj je ena lutka, potem ko vemo, da so sežigali hiše in cerkve. Zdi se, da so pri njih sežigi del tradicije," je dejal.

Grlić Radman je Vučićev odziv označil za nenavadnega in problematičnega. "Problem je Vučićev odziv. Rekel je veliko stvari, ki niso v redu," je dejal. Izpostavil je še, da se dobri odnosi med sosednjima državama uresničujejo z dialogom in sodelovanjem ter da bi se Srbija pri tem lahko malo bolj angažirala.

Srbija je v sredini protestni noti sežig lutke Vučića najostreje obsodila. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je ob njeni vložitvi dejal, da so s "tem škandaloznim dejanjem širjenja sovraštva poslali sporočilo, ki ne prispeva h krepitvi dobrososedskih odnosov, miru in stabilnosti v regiji ter neposredno in resno spodkopava odnose med državama".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija