SO NAŠLI 'BIOLOŠKO OROŽJE' ZOPER TIGRASTE KOMARJE? Sterilizirali jih bodo

Svet

Tigrasti komarji so velika nadloga vsakega poletja, a kaže, da je španski vladi uspelo najti rešitev. Skupaj z domačimi laboratoriji so iznašli tako imenovano biološko orodje oziroma tehniko sterilizacije insektov, piše Dnevnik. Na udaru bodo samci, ki se hranijo izključno z nektarjem, samice pa napadejo vsako telo, ki oddaja ogljikov dioksid.

Tehnika proti komarjem naj bi delovala tako, da na izbrano območje izpustijo več milijonov samcev, ki so jih vzgojili v laboratorijih in sterilizirali. Rezultat pa je, da so ti samci sposobni pri parjenju s samicami izločiti divje samce. Iz jajčec, ki jih odložijo samice, se ne razvijejo ličinke in s tem bo reprodukcija prekinjena.

Projekt so zagnali januarja lani in je v fazi preizkušanja, piše Dnevnik. V času gojitve v laboratoriju ličinkam, ki se hranijo s filtriranjem vode, dodajajo v hrano mešanico tunine moke, govejih jeter in kvasa. S tem vzgajajo 'supersamce', ki naj bi bili sposobni premagati divje samce.

V naslednji fazi komarje izpostavijo višji temperaturi, ki jo samice slabše prenašajo in poginejo. Na ta način izločijo samice, ki so se izlegle skupaj s samci. Nato pa samce izpostavijo ionizirajočemu sevanju, ki povzroča atrofijo reprodukcijskega organizma in jih na ta način sterilizirajo.

Deli novico:

v10power |  12 .08. 2018 ob  11: 42
A ni tako, da če neko vrsto iztrebiš narediš probleme tudi tisti vrsti, ki se s prvo prehranjuje? Mi se še kr igramo bogove.
Huso |  11 .08. 2018 ob  03: 25
Ma ne bo pomagalo kaj dosti ker je v naravi drugih samcev dovolj...morda za kratek cas..ti samci bodo poginli v letu samice tudi in ostali bodo tisti plodni...pljunec v vodo
MareA |  10 .08. 2018 ob  14: 25
Mutacije se ne da spremeniti?!? :) :) LOL! Kako pa misliš, da je nastala mutacija?
Denis |  10 .08. 2018 ob  12: 33
-2
lohka naredijo kar koli ampak mutacije se neda spremeniti.
Haha |  10 .08. 2018 ob  10: 25
To tehniko bi morali uporabiti pri politikih