SO KREKOVE OBLJUBE URESNIČLJIVE? Do konca junija bi lahko cepili več kot 60 odstotkov odraslih

Slovenija

Direktor NIJZ Milan Krek je ocenil, da bi lahko glede na napovedane dobave cepiv proti covidu-19 do konca junija cepili najmanj 50 odstotkov prebivalstva oz. 63 odstotkov odraslih. Z vodjo svetovalne skupine Matejo Logar sta opozorila, da se lahko ob sproščanju dejavnosti in neupoštevanju higienskih ukrepov epidemiološka slika hitro poslabša.

Milan Krek

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), bomo do konca junija v Sloveniji dobili skupno okoli 1,6 milijona odmerkov cepiva proizvajalcev Moderna ter Pfizer in BioNTech pa tudi 263.000 odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson. Koliko bo odmerkov cepiva AstraZenece, še ni jasno, a kot je dejal Krek, bo v primeru dobave tudi tega cepiva delež precepljenosti bistveno večji.

Prepričan je tudi, da interes za cepljenje med prebivalstvom bo. "Percepcija cepljena se je v Sloveniji počasi spremenila in ljudje razumejo, da s cepljenjem ne zaščitijo samo sebe, ampak tudi druge," je ocenil. Poleg tega kaže tudi na to, da bo v prihodnje mogoče potovati s potrdilom o cepljenju, je še dodal.

Cepilne centre in zdravstvene domove poziva k čim bolj aktivnem pristopu

Opozoril je še, da deleži precepljenosti starejših od 60 let v nekaterih občinah niso dobri. Zato na NIJZ spodbujajo cepilne ekipe in zdravstvene domove k čim bolj aktivnem pristopu, npr. z mobilnimi ekipami za cepljenje ter s klicanjem in vabljenem starejših k cepljenju.

Sicer pa se po njegovih besedah približujemo 400.000 cepljenim z enim odmerkom, "kar je zelo lepa številka za Slovenijo". Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 387.213 oseb, z dvema pa 156.495 oseb oz. 7,5 odstotka prebivalcev.

Po njegovi oceni je k trenutno boljši epidemiološki sliki v državi pripomoglo 11-dnevno zaprtje države v začetku aprila, saj da bi brez tega trenutno imeli 1000 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. "Pričakujemo, da se bodo hospitalizacije še povečevale, ampak se bo krivulja začela obračati navzdol. Podobno je tudi glede intenzivne terapije," je še dejal.

Izpostavil je še napoved Instituta Jožefa Stefana, da bomo manj kot 300 dnevno potrjenih okužb dosegli sredi junija.

Opozoril je tudi na prisotnost novih različic virusa, predvsem bolj nalezljive angleške. Ta po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano sedaj prevladuje v vseh statističnih regijah. Podobno kažejo tudi zadnje analize Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki je angleško različico zaznal v 76 odstotkih vseh vzorcev.

V luči napovedanega sproščanja ukrepov je Krek opozoril na morebitno hitro poslabšanje epidemiološke slike, če ne bomo upoštevali vseh preventivnih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Logarjeva opozarja, da je virus še vedno med nami

Podobno je danes izpostavila tudi infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Logarjeva. "Kljub temu, da se ukrepi sproščajo, se moramo zavedati, da je virus še vedno med nami," je poudarila. Prihajajoča sproščanja so videti velika, a so po njenih zagotovilih varnostni mehanizmi prisotni. Vztrajali smo, da da pri sproščanju dejavnosti upoštevajo načelo cepljenja, prebolevnosti ali testiranja.

To so ukrepi, ki jih uvajajo tudi druge evropske države in v tej fazi omogočajo vsaj delno vrnitev v normalnejši način življenja, je pojasnila. Po njenih napovedih se bodo ta načela v prihodnjih tednih začeli upoštevati tudi pri preostalih dejavnostih, recimo na področju kulture, je napovedala.

Mateja Logar

"Luč na koncu tunela se svetlika, upamo, da bo čedalje večja in da ne bo kakšnega dodatnega ovinka v tunelu," je še dejala Logarjeva.

Krek je danes orisal še globalne epidemiološke razmere. Kot je dejal, se epidemija v svetu ne umirja in očitno se je začel nov epidemični vrh. Število primerov se močno povečuje v Aziji in Ameriki, medtem ko Evropa beleži rahel upad. Povsod po svetu se je povečalo število smrti, kar je verjetno posledica novih sevov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  22 .04. 2021 ob  20: 39
Če to bereš med vrsticami. Po prvomajskih praznikih nenaden skok pozitivnih, zaostritev ukrepov in potem sprejeti zakon o obveznem cepljenju.
Istriano |  22 .04. 2021 ob  19: 43
Ko se je začelo cepljenje pri nas je izjavil, da bo junija 1,2 milijona prebivalcev Slovenije cepljenih. Ta itak strelja same neumnosti ali. pa jih počne in potem se vleče ven, tako da ustreli druge neumnosti.