SNEŽINKE IN POLEDICA LAHKO PRESENETIJO TUDI NA OBALI: Je v občinah poskrbljeno za brezplačen prevzem soli?

Koper

Prvega snega so se lahko razveselili v celinski Sloveniji še pred pričetkom zime. Snežinke, ki prinesejo veliko veselja, pa so povezane tudi z nevšečnostmi. Veliko dela imajo takrat cestna in komunalna podjetja s pluženjem in posipanjem cest, dobro pa je imeti nekaj soli tudi doma za posipanje dovozov in dvorišč pred zmrzaljo. Kje in kdaj bodo obalna komunalna podjetja delila vreče s soljo "za domov"?

Marjetica Koper: Soli za posipanje ne predajamo uporabnikom, storitev opravimo sami

Pri Marjetici Koper imajo zimsko službo dežurno od 15. novembra do 15. marca 24 ur dnevno. "Takrat preventivno posipamo cestišča z raztopino magnezijevega klorida in soli. Znotraj te službe vzdržujemo ceste in ulice v mestu in v primestju," pojasnjujejo. Sem spada središče Kopra, Žusterna, Markovec, Semedela, Olm, Prisoje, Šalara, Prade in Ankaran.

"Soli za posipanje ne predajamo uporabnikom, ker na cestiščih omenjenih območij to storitev izvajamo sami. Zimsko službo na preostalih območjih obeh občin izvaja Cestno podjetje Koper," dodajajo.

Komunala Izola: Prevzame se lahko količino, ki je primerna za obdelavo dvorišča

Bodo pa brezplačen prevzem soli za posipanje omogočili v Komunali Izola. Sol lahko prevzamejo vse fizične osebe, ki so uporabniki storitev izolske komunale oziroma imajo objekt v izolski občini. "Količina zaenkrat ni določena. Praviloma velja, da lahko prevzamejo količino, ki je primerna za obdelavo dvorišča, okvirno do 25 kg," poudarjajo.

Sol je mogoče prevzeti na sedežu podjetja na Industrijski cesti 8 vsak delovnik med 7.30 in 14.30, in sicer na lokaciji skladišča soli na dvorišču uprave podjetja.

Za to so se odločili, ker je ena njihovih glavnih dejavnosti tudi vzdrževanje občinskih cest in kot pravijo, v času od sredine novembra do sredine marca izvajajo zimsko službo. "Glavna naloga je zagotavljanje prevoznosti občinski cest in varnega prometa v zimskih razmerah, zato smo k temu pristopili z vidika nudenja pomoči občanom pri vzdrževanju varnosti v okolici svojih objektov," pojasnjujejo. Sol za posipanje je mogoče prevzeti brezplačno, sicer pa je cena soli za posipanje površin 0,07 evra/kg brez DDV.

Okolje Piran: Za zimsko službo bo skrbelo 15 zaposlenih, v zaledju dva podizvajalca

Zimsko službo v piranski občini opravlja Okolje Piran, ki ročno in strojno posipa zaledenele in zasnežene poti ter pločnike s peskom, pomešanim s soljo. Za 2,83 km lokalnih cest, 6,55 km mestnih in krajevnih cest, 3,6 km lokalnih zbirnih cest in več kot 100 km javnih poti bo to sezono skrbelo 15 zaposlenih z devetimi komunalnimi vozili.

"V zaledju občine bosta za izvajanje zimske službe skrbela dva pogodbena podizvajalca," razlagajo v Okolju. V letošnji sezoni so za posipanje kupili nekaj več kot 20 ton posipnega materiala.

Sedem do devet kubični kontejnerji s soljo ali mešanico soli in peska, ki služijo kot dodatna kapaciteta posipnega materiala za potrebe rednega posipanja, se nahajajo na lokacijah na strunjanskem parkirišču pri gostilni Sosič, v Sv. Petru pri Mercatorjevi trgovini, v Novi vasi nad Dragonjo pri ekološkem otoku  pr' Kostanja na Lokvi, v Padni pred gostilno Istranova in na Fornačah dva kontejnerja na SIP-u.

Zabojniki s prostornino enega kubičnega metra vsebujejo razsuto mešanico soli in peska in so namenjeni posipanju nevarnih odsekov, uporabljajo pa jo lahko tudi občani. V zimskih mesecih so zabojniki nameščeni na parkirišču Ulice IX. korpusa v Piranu, na Poti pomorščakov v križišču pri pomorski šoli, na Sončni poti "pri gluhonemnici", na Prečni poti in Poti k izviru.

Za zasebne poti ob hišah in za dvorišča večstanovanjskih stavb ter pripadajoča parkirišča morajo poskrbeti lastniki sami. Za ta namen lahko na 18 mestih prevzamejo 25-kilogramske vreče soli za posipanje: v Piranu na parkirišču Ulice IX. korpusa, na Belem Križu na parkirišču pred Mercatorjevo trgovino, v Portorožu na glavni avtobusni postaji, pri Lipovem parku na Koprski cesti in na Senčni poti v križišču s Strmo cesto. V Luciji so vreče na Vojkovi ulici pri transformatorski postaji in ob vhodu v trgovino Agrarie, v Vinjolah pri cipresi in v Lucanu pri kapelici.

V Strunjanu se vreče nahajajo pri gostilni Sosič, v Seči na cesti za Korte pri nekdanjem Flamingu, v Parecagu pred nekdanjo gostilno Marička in v Čedolah, v središču Sečovelj, v Dragonji na avtobusni postaji, v Sv. Petru pri kulturnem domu, v središču Padne in v Novi vasi pri ekološkem otoku – pr' Kostanja na Lokvi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija