SNEG PODIRA DREVJE, VEČ TISOČ LJUDI BREZ ELEKTRIKE: Na terenu so vse razpoložljive službe (FOTO)

Slovenija

Iz različnih delov države, kjer je ponoči zapadlo več snega, poročajo o snegolomu. Polomljeno drevje in veje ovirajo promet, na delu pa so vzdrževalci cest, gasilci in delavci elektrodistribucijskih podjetij. Zaradi podrtih elektro drogov in pretrganih električnih vodnikov so namreč ponekod ostali brez oskrbe z elektriko.

Zaradi obilnih snežnih padavin na območju občin Idrija in Cerkno se je podrlo več dreves na regionalni cesti Spodnja Idrija-Želin in Želin-Cerkno, kjer so na delu dežurne službe cestnega podjetja. Podrta drevesa so tudi na lokalni cesti Gore-Idrija in na cesti Zavratec-Žirovnica, kjer posredujejo gasilci. Gasilci odstranjujejo padla dreves a tudi na cesti Idrija-Vojsko.

Vodja vzdrževanja na CPG Kolektor Vanči Premrl je za STA povedal, da so imeli preko noči za čiščenje državnih cest na območju Severnoprimorske vse do Brezovice 43 ljudi, 15 vozil in pet strojev. Preko noči so porabili 225 ton soli za posipanje.

"Ceste so prevozne, razen na nekaterih delih velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike," je povedal Premrl. Večjih težav zaradi težkega snega pa preko noči še niso imeli.

O več snegolomih poročajo s Koroške. Med drugim podrta drevesa ovirajo promet na območju občine Ravne na Koroškem, v naseljih Zelen Breg in Podgora. Posredovali so poklicni gasilci in delavci komunalnega podjetja. Delavci komunalnega podjetja so posredovali tudi v Pamečah v slovenjgraški občini, kjer se je na cesto podrlo drevo.

Sneg je podiral drevje tudi na širšem območju Dravograda. "V Vuhredu je drevo padlo na avtomobil, ni pa bilo poškodovanih. Tudi drugje je bilo nekaj prometnih nesreč z materialno škodo," je za STA povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc. Ceste po Koroškem so po njenih besedah spolzke, zimske službe pa se trudijo s čiščenjem.

V občini Črna na Koroškem je v višje ležečih območjih zapadlo tudi do pol metra novega nega, na okoli 1000 metrih nadmorske višine okoli 30 centimetrov, v Črni je okoli 25 centimetrov snega, je za STA povedala županja občine Romana Lesjak. Nekaj težav imajo zaradi okvar plugov, a zadeve po njenih besedah rešujejo.

Vodja Pomgradove zimske službe za območje zgornjega dela Podravja in vzhodnega dela Koroške, ki ima svojo bazo v Lenartu, Slavko Bračko je za STA povedal, da je tudi tam po nižjih legah doslej zapadlo od deset do 30 centimetrov snega, v višjih legah Pohorja pa je snežilo večji del noči, tako da je zapadlo še kakšnih 20 centimetrov več.

Njihove službe so z vsemi razpoložljivimi vozili 52 plužnih enot na 760 kilometrih cest v akciji že od polnoči, tako da je prevoznost cest za vsa vozila s primerno zimsko opremo zagotovljena.

"Dejstvo je, da bi se morala v takih razmerah težka tovorna vozila izločati, a na glavnih smereh temu ni tako," opozarja Bračko in dodaja da so zato edini krajši zastoj beležili na dokaj strmem klancu na cesti od Maribora proti Selnici ob Dravi.

Večjih težav tako v tem delu države v prometu doslej niso beležili, prihaja pa tudi do občasnih motenj zaradi snegoloma, saj je potrebno odstraniti tudi kakšno drevo, ki pade na cesto ali na rob ceste.

Na Gorenjskem je ponoči zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa tudi več kot pol metra. Okoli pol metra novega snega je tako na Pokljuki, več kot 40 centimetrov pa tudi na Vršiču, na Korenskem sedlu celo 60 centimetrov, kažejo merilne postaje Agencije RS za okolje. 40 centimetrov snega je zapadlo tudi v Ratečah in na Jezerskem, na območju Bohinja pa okoli 25 centimetrov. Na območju Kranja je snežna odeja visoka okoli 10 centimetrov.

‼️INTERVENCIJA - SNEGOLOM‼️ Gasilci ????????‍????????‍????so pravkar zaključili intervenciji na dveh lokacijah - Odstranjevanje dreves,...

Objavil/a PGD Duplje dne Ponedeljek, 16. januar 2023

Zjutraj o poročali o več primerih snegoloma na območja Radovljice, Kranja in Škofje Loke. Na Bledu je zaradi stika drevesa z žico daljnovoda prišlo tudi do manjšega požara. Vrh drevesa je zagorel, vendar je požar do prihoda gasilcev že ugasnil.

Gorenjski policisti so do 7. ure zaradi snežnih razmer na cestah zabeležili 24 klicev o zastojih, okvarah vozil in podrtih drevesih, ki so ovirali promet in povzročali zastoje. Prejeli so tudi pet klicev o prometnih nesrečah z materialno škodo, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Moker in težak sneg na Gorenjskem povzroča tudi nekaj težav pri oskrbi z električno energijo. Na področju Jelendola in Kamne Gorice je podrto drevje pretrgalo električne vodnike. Trenutno je brez električne energije približno 400 uporabnikov, so sporočili iz Elektra Gorenjska in pojasnili, da se dežurne ekipe na terenu trudijo vzpostaviti rezervno napajanje. Zaradi otresanja snega z daljnovodnih žic je mogoče kratkotrajne motnje pri oskrbi pričakovati tudi na drugih lokacijah.

????❄️ št. 1/23: Tehnična in druga pomoč 16.1.2023 8:32 BEGUNJE Ob 8.32 se je v naselju Begunje na Gorenjskem, drevo...

Objavil/a PGD Begunje na Gorenjskem dne Ponedeljek, 16. januar 2023

Tudi na širšem območju Ljubljane sneg povzroča težave. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje poročajo o podrtih drevesih in elektro drogovih. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo v njihovem omrežju zaradi posledic sneženja brez elektrike tudi skoraj 7900 odjemalcev, po zadnjih podatkih je brez električne energije še 136 transformatorskih postaj, kar je približno 1500 uporabnikov omrežja.

V jutranjem času so kar nekaj težav in izpadov na linijah avtobusov beležili tudi v LPP, predvsem zaradi precej slabo očiščenih cest, je za STA povedal namestnik direktorja LPP Rok Vihar. "Smo pa večino teh jutranjih izpadov že sanirali, tako da zdajle promet v večini primerov teče gladko z izjemo nekoliko daljših zamud in nekoliko slabših, daljših intervalov med vozili," je dodal.

Opozoril je še, da imajo njihovi zgibni avtobusi pogon v prikolici, zato imajo vedno težave, kadar je na cestišču plast snega. "To ni taka težava, ko gre za lahek sneg, ki pada pri nižjih temperaturah, težava je, ko se moker sneg zbije in postane drseča plast na cestišču. Avtobus takrat na klančinah in ostrih zavojih ne more peljati in vedno pride do zastojev, dokler se to ne očisti", je še povedal Vihar.

Na Celjskem je v nizko ležečih predelih zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa od 15 do 25 centimetrov. Celjska zimska služba je delo na terenu začela med pol drugo in pol tretjo uro zjutraj in te še potekajo, je za STA povedal vodja službe Damjan Maček.

Dejal je še, da so imeli na določenih odsekih težave z zdrsi tovornih vozil, pripetilo se je tudi nekaj manjših prometnih nesreč. Sneg je moker in težak, zato prihaja tudi do snegoloma, je še dodal Maček. Na Celjskem sicer še sneži.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija