Smučarski centri optimistično pred novo sezono

Slovenski smučarski centri in žičničarji so kljub finančnim težavam optimistični pred začetkom nove sezone. Lani je slovenska smučišča obiskalo 1,26 milijona turistov, od tega 70 odstotkov domačih, v prihajajoči sezoni pa pričakujejo rast obiska, je danes v Ljubljani dejal predsednik Zbornice gorskih centrov pri GZS Damjan Pintar.

Letos kot kaže Kanina ne bo med smučarskimi centri

"Že dolgo je znano, da je veliko slovenskih smučarskih centrov v resnih težavah, pred začetkom nove sezone pa pospešeno pridobivamo sredstva," je na novinarski konferenci povedal predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek. Zagotovil je, da bodo vsi smučarski centri, z izjemo Kanina, letos začeli s smučarsko sezono. "Potrebujemo le še sneg in nizke temperature," je dodal.

V preteklih letih so, kot je pojasnil, zgradili "zavidljivo smučarsko in žičniško infrastrukturo", vendar pa težave nastajajo, ker nimajo na voljo ustreznih dolgoročnih ustreznih virov financiranja, da bi te investicije tudi poplačali. "Kljub težkim razmeram pa so na Krvavcu in Voglu lani postavili novi vlečnici," je dodal.

Cene vozovnic konkurenčne

Cene enodnevnih vozovnic so se v primerjavi z lanskim letom spremenile do pet odstotkov, in stanejo med 26 in 31 evrov. Jesenšek je poudaril, da so kljub temu še vedno cenejše kot na primerljivih smučiščih v tujini. Pintar pa je poudaril, da so nekateri smučarski centri lani kljub krizi beležili rekordne rezultate, za letošnjo sezono pa so pripravili nove akcije, s katerimi želijo na smučišče privabiti še več ljudi.