SMRT SREDNJEŠOLCA: Umrl je zaradi čipsa, med starši panika zaradi 'izziva' na spletnih omrežjih

Svet

Na platformi TikTok se je razširil nevarni izziv, znan pod imenom 'One Chip Challenge'  svojevrstni test, koliko časa oseba zdrži brez vode ali druge hrane, potem ko poje najbolj pekoč čips na svetu. Otroci so izziv zagrabili, temu pa so sledili primeri bolezni, slabosti, omedlevice in težav z dihanjem v številnih ameriških šolah. Po vsej verjetnosti pa je 'začinjena bomba' terjala tudi prvo smrtno žrtev.

Preplah se je sprožil v petek, ko so mamo Harrisa Wolobaha, afroameriškega študenta iz Worchestra v Massachusettsu, nujno poklicali v šolo: njen sin je imel hude bolečine v trebuhu. Fant se je, ko so ga pripeljali domov, sprva počutil bolje, potem pa se mu je stanje hitro poslabšalo in je kmalu zatem umrl. Zdaj bo obdukcija ugotovila vzroke smrti, a dvoma, kot kaže, ni. Po poročanju lokalnih medijev je bil odločilen čips, ki ga je Harris pojedel v šoli. Dal mu ga je sošolec, da je lahko sodeloval v izzivu, ki ga je sprožil TikTok in ga promovira podjetje, ki čips proizvaja. Harris je bil star komaj 14 let in tako kot mnogi njegovi vrstniki je želel sodelovati v izzivu, ki je na TikToku zabeležil milijarde ogledov.

Čips je narejen iz dveh najmočnejših začimb: popra Carolina Reaper in popra Naga Viper, ki veljata za najbolj pekoča. Na embalaži izdelka je pisana lobanja in opozorila za potrošnike: "Ne jejte, če ste občutljivi na začinjene izdelke ali alergični na poper in če imate zdravstvene težave" ter "Poiščite zdravniško pomoč, če imate težave z dihanjem, omedlevico ali dolgotrajno slabost."  Izdelek je priporočljiv samo za odrasle.

Podjetje Paqui je izvedlo oglaševalsko kampanjo, s katero so ljudi pozvali, naj preizkusijo, ali lahko prenesejo bolečino. Grafika na spletnem mestu se glasi "Kako dolgo lahko zdržiš?" in prikazuje podobo, ki prime kačo. Tisti, ki zdržijo eno uro, ne da bi jedli ali popili karkoli, da bi preprečili vročino, se štejejo za največjega 'plenilca'. 

Harrisova smrt je prva poročana smrtna žrtev po zaužitju čipsa, vendar so tudi mnogi drugi otroci potrebovali zdravniško pomoč, potem ko so ga zaužili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  05 .09. 2023 ob  22: 07
:-))
alfa |  05 .09. 2023 ob  15: 28
go darwin...bi rekel "manemebasat"hahaha no ja res so glupi
vseved |  05 .09. 2023 ob  15: 02
Čim več takih sladokuscev.