SMRT PO CEPLJENJU SPROŽILA PREISKAVO UBOJA: Učitelj je umrl dan po prejemu odmerka AstraZenece

Kronika

Italijanski tožilci so včeraj začeli preiskavo nenaklepnega uboja, potem ko je v nedeljo umrl 57-letni Sandro Tognatti, učitelj glasbe. Za vedno se je poslovil en dan po prejemu cepiva AstraZeneca. Vzrok smrti še ni znan.

Žena umrlega klarinetista je dejala: "Moj mož je verjel v cepivo in vanj moramo verjeti še naprej, saj je cepljenje edini način, da se rešimo iz te situacije." Tožilci še čakajo na rezultate obdukcije, da bi ugotovili, ali obstaja povezava med cepivom in Tognattijevo smrtjo.

Od včeraj je 13 od 21 regij v Italiji rdečih, kar pomeni zaprtje šol, restavracij, trgovin in muzejev. Ljudje ne smejo zapustiti svojih domov. Izjeme za odhod od doma vključujejo odhod na delo in zapustitev doma zaradi zdravstvenih in drugih pomembnih razlogov. Sedem regij je oranžnih, kar pomeni, da lahko trgovine in kozmetični saloni ostanejo odprti, razen v času policijske ure. Samo Sardinija je obarvana belo.

Italija je začasno prepovedala uporabo vseh cepiv AstraZeneca zaradi strahu, da povzročajo nastanek krvnih strdkov. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je v ponedeljek sporočil, da za zdaj še niso vzpostavili nobene povezave med krvnimi strdki in cepivom AstraZenece. Na to temo bo danes začel obstoječe podatke preučevati tudi varnostni odbor Eme (Prac), ki je v tesnem stiku s proizvajalcem in strokovnjaki. Za četrtek pa je sklical izredni sestanek, na katerem bodo razpravljali o morebitnih nadaljnjih korakih.

Doslej je več držav, med njimi Slovenija, Nemčija, Francija, Španija in Italija, prekinilo cepljenje s cepivom AstraZeneca ali določeno serijo tega cepiva zaradi domnev, da povzroča krvne strdke in druge stranske učinke. Države nameravajo večinoma počakati na odločitev Eme o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19. Evropska agencija za zdravila pa je prejšnji teden sporočila, da "koristi odtehtajo tveganje neželenih učinkov".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija