SMRT AVSTRIJCA V IZOLI JE PRVI LETOŠNJI PRIMER: Takšna je statistika ponesrečenih skokov v morje

Koper

V Sloveniji je 18 naravnih kopališč, ki imajo upravljavca, ki zagotavlja varnost in urejenost kopališča. Območij, kjer ni upravljalca in ne reševalcev pa je 30. Na teh območjih so za svojo varnost odgovorni le kopalci sami. Se pa tako na "uradnih" kot "neuradnih" kopališčih dogajajo nesreče. Še posebej previdni moramo biti pri skakanju v morje! 

Pri NIJZ opozarjajo, da v vodo ne skačimo z dreves, balkonov ali raznih konstrukcij. Pred skakanjem v vodo preverimo, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno, kamor nameravamo skočiti. Ne skačimo in ne potapljajmo se v vodo z neznano globino in slabo vidljivostjo pod vodo. Ne skačimo v vodo in ne potapljajmo se, če se vodo, v kateri se kopamo, uporablja tudi za druge namene.

Kakšna je statistika ponesrečenih skokov v morje pri nas?

Na Policijski upravi (PU) Koper letos – do preteklega četrtka, ko se je ob padcu v morje smrtno ponesrečil 74-letni državljan Avstrije – skokov v morje, ki bi vodili v telesne poškodbe, niso obravnavali.

So pa en takšen primer policisti obravnavali lani, ko se je pri skoku v morje iz pomola v Portorožu, hudo telesno poškodoval takrat 22-letni moški.

NIJZ svetuje

Pred kopanjem prav tako ni priporočljivo uživati alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Prav tako je kopanje odsvetovano, če smo imeli v zadnjem tednu drisko, ali če imamo na koži rane, predvsem gnojna akutna vnetja, vnetje oči, ušes ali prehlad.

V vodo nikoli ne vstopimo nenadno, če smo pregreti, temveč vstopamo postopoma in previdno. Pri nenadni potopitvi v mrzlo vodo lahko nastopijo motnje koordinacije, izgubimo lahko tudi nadzor nad dihanjem. Po določenem času v mrzli vodi pade tudi temperatura jedra telesa, upočasni se bitje srca, lahko nastopijo podhladitev, mišični krči, izguba zavesti. 

Odsvetujejo tudi kopanje po močnem dežju, saj se zaradi padavinskega spiranja površin v zaledju kopalnih voda lahko poveča mikrobiološka in kemijska onesnaženost vode. Prav tako je možna nevarnost poškodb in utopitev zaradi povečanega pretoka vode, na morju pa zaradi visokih valov in tokov pri plimovanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija