SMRT 22-LETNIKA SPROŽILA NASILEN UPOR: Migranti metali kamenje, poskušali zažgati avtomobil in razbiti vrata (VIDEO)

Kronika

V deportacijskem centru Ponte Galeria CPR v Rimu so v nedeljo izbruhnili nasilni izgredi, zaradi katerih je policija aretirala 14 ljudi, so danes sporočile italijanske oblasti. Nemiri, v katerih sta bila ranjena dva karabinjerja in en vojak, so izbruhnili po tem, ko se je po več mesecih bivanja v centru tam obesil 22-letnik iz Gvineje.

Pokojnik je ob tem zapustil sporočilo, v katerem je zapisal, naj njegovo truplo vrnejo v Afriko. Pred dnevi naj bi prispel iz sprejemnega centra v Trapaniju na Siciliji, kjer je bil nastanjen od oktobra. V petek naj bi postal neutolažljivo obupan, iz skrbi za mlajša brata pa naj bi se tudi želel vrniti v Gvinejo. Njegova prošnja za azil je bila medtem še vedno v obravnavi.

Samomor je sprožil nasilen upor med migranti v centru. Ti so na pripadnike varnostnih sil metali kamenje ter poskušali zažgati avtomobil in razbiti vrata. Policija je nemire zatrla s solzivcem, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Incident je v Italiji sprožil politično razpravo. Opozicijske levičarske stranke zahtevajo zaprtje centra, ki je bil zaradi domnevno nečloveških življenjskih razmer v njem že večkrat predmet polemik, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Prosilci za azil so sicer v deportacijskih centrih v Italiji lahko pridržani do 12 mesecev.

Pred tem je v soboto protest izbruhnil tudi v sprejemnem centru za migrante v Gradišču ob Soči v Furlaniji-Julijski krajini, potem ko je migrant padel s strehe in se hudo poškodoval.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je lani do 21. novembra preko Sredozemskega morja v Italijo prišlo več kot 150.000 prebežnikov, okoli 60 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2022.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija