SMO TIK PRED VOJNO? Ukrajina za razglasitev izrednih razmer, začela tudi z mobilizacijo rezervistov

Svet

Ukrajinski svet za nacionalno varnost je danes parlament pozval, naj zaradi nevarnosti ruskega napada za 30 dni razglasi izredne razmere v državi. Ukrajina je medtem začela mobilizacijo rezervistov, vse svoje državljane pa je pozvala, naj nemudoma zapustijo Rusijo.

Sekretar sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov je dejal, da mora parlament izredne razmere razglasiti v 48 urah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danilov je pojasnil, da bodo v okviru ukrepa oblasti okrepile varovanje javnega reda ter strateške infrastrukture, omejile bodo prevoz, okrepile pregled vozil in dokumentov državljanov.

Dejal je še, da želijo z uvedbo izrednih razmer v državi ohraniti mir, da bi njeno gospodarstvo lahko delovalo naprej. Zagotovil je, da ukrep ne bo imel radikalnega vpliva na življenje ljudi.

Ukrajina je medtem začela tudi mobilizacijo rezervistov, starih med 18 in 60 let. Pozvali so jih, naj se javijo svojim enotam. Kot so še pojasnili v vojski, posamezniku, ki se na poziv ne bo odzval ter za to ne bo imel ustreznega razloga, grozi kazen.

Ukrajina ima okoli 200.000 rezervistov poleg 250.000-članske redne vojske.

Predsednik Volodimir Zelenski pa je v torek izključil možnost splošne mobilizacije v državi.

Obenem so ukrajinske oblasti vse državljane pozvale, naj kar najhitreje zapustijo Rusijo. Kot so pojasnili, se njena agresija na Ukrajino krepi. Po ukrajinskih ocenah v sosednji Rusiji živi okoli tri milijone Ukrajincev.

Potem ko je Rusija v ponedeljek priznala samostojnost samooklicanih proruskih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, se krepijo bojazni pred obsežnejšo rusko invazijo.

Ovse: Na vzhodu Ukrajine skoraj dva tisoč kršitev prekinitve spopadov

Mednarodni opazovalci so na območju konflikta na vzhodu Ukrajine v enem dnevu zabeležili skoraj dva tisoč kršitev prekinitve spopadov, od tega več kot tisoč eksplozij, kaže v torek objavljeno poročilo misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Posebej prizadeta je regija Lugansk, kjer so zabeležili 1224 kršitev dogovora o prekinitvi spopadov, od tega 1149 eksplozij. V regiji Doneck so po podatkih Ovseja zabeležili 703 kršitve, od tega 332 eksplozij. Pri tem je opazovalcem uspelo pregledati uničene zgradbe v delu regije, ki je pod nadzorom ukrajinskih oblasti.

Na vzhodu Ukrajine se enote ukrajinske vojske, ki ima podporo Zahoda, in proruski separatisti medsebojno obtožujejo za stopnjevanje nasilja v zadnjih dneh.

Ameriško podjetje za vesoljsko tehnologijo Maxar je ob tem objavilo satelitske posnetke, na katerih naj bi bilo na jugu Belorusije v bližini ukrajinske meje videti novo prerazporejanje več kot sto vojaških vozil in več deset vojaških šotorov. Rusija in Belorusija trenutno na ozemlju Belorusije izvajata množične vojaške vaje. Maxarjevih posnetkov doslej še nista komentirali, na spletni strani poroča BBC.

Ruska državna televizija je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi objavila posnetke ljudi, ki na vzhodu Ukrajine množično zapuščajo svoje domove. Po navedbah ruskega ministrstva za civilno zaščito so doslej v Rusiji sprejeli okoli 100.000 beguncev, ki jih nameravajo nastaniti v različnih delih države. Proruski separatisti so pred tem pozivali ženske in otroke, naj zapustijo domove zaradi skorajšnjega napada ukrajinske vojske, moške pa, naj branijo območja. Kijev je večkrat zagotovil, da napada ne načrtuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  24 .02. 2022 ob  07: 24
pa a niso naši jebeni liki pahur toničić in jašo poslai neke okrepitve ukrajini buhahahahahaaa
res smo jebeni faktor ta slovenija povsod se neki vtikamo a niko nas ne jebe ..
dobri smo svaka nam čast i ko nas jebe
a tonin, ta matej tonin --zvezni sekretar za obrambo
jaoooooooooo pa sej ni čudno da gre vse v PM s takimi
20 let tihozitja |  23 .02. 2022 ob  17: 36
Jebo te omikron in cepivo...zapri nazaj drzavo