RAZMERE SO KRITIČNE, TO JE ZADNJI POZIV: "Takega stanja v Slovenski Istri v zadnjih 35 letih ni bilo" (VIDEO)

Koper

Zaostrovanje sušnih razmer in nadaljnje upadanje razpoložljivih vodnih virov je privedlo do novih restrikcij Rižanskega vodovoda. Z današnjim dnem namreč stopi v veljavo širitev prepovedi ne nujne uporabe pitne vode tudi za zalivanje kmetijskih površin in druge rabe v kmetijstvu, več o kriznih razmerah v vodooskrbi Slovenske Istre so pojasnili na današnji novinarski konferenci, ki smo jo na Regionalu prenašali v živo.

"Dajmo varčevati s pitno vodo," vsem občanom in občankam obalnih občin na srce polaga direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. Črnemu scenariju se namreč najverjetneje ne bomo mogli izogniti. "Nočemo delati panike, a takega stanja na vodovodnem omrežju Slovenske Istre v zadnjih 35 letih ni bilo," je poudaril. Redukcijo vode smo v Slovenski Istri nazadnje doživeli leta 1987, zdaj pa nas od omejitve porabe vode v gospodinjstvih predvidoma ločijo le dnevi.

Stanje je iz ure v uro slabše, je opozoril direktor Martin Pregelj. "Ko je vsak liter pitne vode vprašljiv, je verjetno lahko avto tudi umazan in počaka na prvi dež," roti uporabnike. Tudi pridelovalce oljk poziva, naj razmislijo o smiselnosti zalivanja, saj bo vode v vsakem primeru zmanjkalo, z zalivanjem pa bodo povzročili le to, da se bo to zgodilo prej.

Kmetom, ki negodujejo nad tem, da so jim popolnoma zaprli pipe, medtem ko se turisti še vedno lahko tuširajo, sporoča, da so naredili to, kar jim omogočajo predpisi.

Prebivalcem zagotavlja, da pipe ne bodo dolgo suhe. "Vsak dan voda bo. Ne bo pa po 24 ur na dan. Ko bo, ne bo pitna. Zato bo treba takrat z njo ravnati drugače," napoveduje Pregelj. "Ko bo, ne bo pitna. Zato bo treba takrat z njo ravnati drugače," opozarjajo v Rižanskem vodovodu, kar pomeni, da jo bo treba prekuhavati.

Omejitev bo trajala do preklica, torej vse dokler ne bo padlo dovolj padavin, ki bi napolnile vodne vire. Vse informacije o stanju in omejitvah si lahko uporabniki ogledajo na spletni strani vodovoda, kjer bodo spremembe sproti ažurirali. Odprli bodo tudi krizni telefon.

Zaenkrat sicer veljajo vsi do sedaj že sprejeti ukrepiDo nadaljnjega so tako izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje avtomobilovizjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja bodo še naprej drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov.

Hkrati v Javnem zavodu gasilska brigada Koper in Obalni gasilski zvezi zaradi pomanjkanja vode naprošajo vse občane in gospodarske subjekte v obalnih občinah Koper, Izola, Piran in Ankaran k varčni uporabi vode. "Ob morebitnem zapiranju oziroma redukciji bo omejena tudi požarna voda, kar predstavlja slabšo požarno varnost za vse občane in gospodarske subjekte omenjenih občin," so zapisali v sporočilu za javnost.

Z dosedanjimi ukrepi so uspeli zmanjšati povprečno porabo z nekaj več kot 400 na 355 litrov na sekundo. Z naraščanjem zunanje temperature pa tudi poraba vode spet malo narašča. Kot je še povedal direktor, vodni vir Rižana ne more dati več ničesar, od danes bodo morali celo spuščati vodo iz zajetij v strugo za zagotavljanje biološkega minimuma.

Zdaj dobivajo 155 litrov na sekundo iz podtalnice, 100 iz Kraškega vodovoda (kar je maksimalni odjem), 65 iz hrvaškega Istrskega vodovoda. Tudi ta vir je vse bolj vprašljiv, saj je na južni strani meje suša enako huda. 35 litrov dobijo iz svoje druge vodarne v Gabrijelih, kjer izdatnost tudi pada, je še pojasnil Pregelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  19 .07. 2022 ob  06: 35
Za začetek bi lahko direktor Rizanskega vodovoda dobil odpoved.
V svobodi ni potrebno, da se tuširate in pijete vodo vsak dan.
Otrok soče Golob vas vabi na na pijačo in kopanje v reko Sočo.
Gratis.
Vi pa plešite in igrajte na bobne. Dež pride šele po dvajsetem avgustu.
Obala1 |  19 .07. 2022 ob  00: 39
To se dogaja ko direktorji Tizanskega Vodovoda vlecejo visoke place ne mislijo pa na razvoj In prihodnost ( no recimo da so neumni In ne znajo ter so tak postavljeni )…na drugi strani poglejte malo v nebo In vprasajte se kaj tisti avioni puscajo za sabo In zakaj zadnje case imamo vse manj pridelka …politika od kurca
kokodek |  16 .07. 2022 ob  15: 06
pogosto umivanje in tuširanje sploh ni zdravo, raje pejte skočit v morje
Jazbetz |  16 .07. 2022 ob  13: 52
No naj omenim še letala, ki nas vsakodnevno kuhajo pod slojem aluminijevega oksida in drugih kovin, ki naj bi pripomogle (uradno) k odboju sončnih žarkov, a v resnici povzročajo efekt "TOPLE GREDE" in nas pod tankim slojem aerosola dobesedno kuha, in tukaj so vidni rezultati... Ja globalno segrevanje je, ker ga ljudje umetno pospešujejo. Pač ustvarijo krize, in ponujajo njihove rešitve. Tudi to ni zanemarljiv faktor, in terja poglobljeno raziskavo. Pa čeprav vojska ne bo nikoli uradno priznala, da se to dogaja, kar se dogaja že vsaj 20 let intenzivno in vsakodnevno.
ojoj |  16 .07. 2022 ob  08: 07
@Jazbetz, bravo, vsaj še nekomu dela logika, bravo.
Jazbetz |  15 .07. 2022 ob  22: 40
13
Poleti se tudi večina ljudi tušira vsak dan, nekateri tudi več krat na dan. To je tudi treba upoštevat. Koliko vode gre v nič ob tuširanju... že vsakega posameznika... ogromono!
Jazbetz |  15 .07. 2022 ob  22: 36
10
Kaj če je nekdo naročil da zmanjka vode? Ker za kmete, ko ni vode ni pridelka. Ni pridelka ni hrane, ni hrane = lakota. Cene energentov in poslednično prehrambene industrije letijo v luft. Še Ukrajina bo dosti lahkote prinesla... Mafjaški globalisti se zavzemajo za predvsem kmetovalne površine in vodo. Ne bi se čudil, če bi bil tudi tukaj kak "Davos" v ozadju. Seveda, upam da ne.
Fošina |  15 .07. 2022 ob  18: 52
12
@Tina K.

Jaz sem tisti, ki nasprotujem razsoljevanju v Sloveniji. To je ena od najbolj energijsko potratnih stvari, ki si jih lahko zamisliš, primerna samo za države v puščavi z nafto. Na misel mi ne pride, da bi plačeval 100X višjo ceno položnice za vodo v državi, ki je bogata z vodo.
Mojcaa2 |  15 .07. 2022 ob  18: 32
Kje so sedaj tisti, ki so bili proti in ustavili razslojevanjejQuery112302079840179572341_1657902494542
Se zavedajo, da tista voda, bi lahko sedaj prišla prav v kmetijstvu, drugih dejavnosti....
Zdaj pa smo kjer smo...
Nobene rešitve....

Žalostno kam gremo....
ZigaZois |  15 .07. 2022 ob  16: 48
24
Izola je imela svoj vodovod a je bila voda "slaba" skoraj vse vasi Koprskega zaledja so imele lasten vodovod, pa jih je bilo potrebno prisiliti na priklop na Rižanski.
Res je tudi ta je poleti bila kriza a bi marsikateri vaški vodovod imel še vedno vodo z obnovo vodnega zajetja in sistema (Podpeč n.p.r.). Zdaj jamrajo, da ni vode ob tem, da iz vseh izvirov, ki niso usahnili, teče voda v morje. V Izoli vsaj koristijo izvir iz vrha "otoka" za zalivanje parkov a bi lahko bili bolj izkoriščeni vodni vir v obalnih občinah.
Piero Panin |  15 .07. 2022 ob  16: 01
25
Zakaj je potrebno zalivat zelenice in kmetijska zemljisca z pitno vodo je tudi eno globoko vprasanje
ZigaZois |  15 .07. 2022 ob  14: 47
27
A ne obstaja nevarnost, da vdrejo fekalije iz podtalnice v vodovod, če v njem ne bo pritiska?
Kolikor vem je v starih mestnih jedrih bil problem popokanih cevi (vodovodnih in kanalizacijskih). Sicer je kar nekaj let mimo od zadnji zapiranj vode in so mogoče kaj popravili a vseeno lahko prebavne motnje po ponovnem odprtju voda pripišemo temu problemu.
1