SMC ZAVRNILA SODELOVANJE V KOALICIJI USTAVNEGA LOKA: "Ne želimo, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop iz sedanje vlade"

Slovenija

Prvak SMC Zdravko Počivalšek se je danes sestal z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka Jožetom P. Damijanom. Zahvalil se mu je za ponudbo sodelovanja, a "nikakor ne želi, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop stranke iz sedanje vlade, saj se ta operativno in učinkovito sooča z največjim izzivom našega časa". SMC ni na prodaj, pravi.

Počivalšek in vodilni pobudnik Koalicije ustavnega loka (KUL) Damijan sta izmenjala poglede na delovanje vlade in njeno odzivanje na trenutno zdravstveno in ekonomsko krizo.

Predsednik SMC je uvodoma predstavil zgodovino stranke in poudaril, da so bili korekten partner v koaliciji Marjana Šarca in da nadaljujejo izvajanje svojega programa v sedanji vladi Janeza Janše. Pri tem je izpostavil, da je SMC stranka dialoga in povezovanja, ki želi presegati obstoječi razkol v slovenski politiki in družbi, so v SMC navedli v sporočilu na spletni strani stranke.

Sogovorniku se je Počivalšek zahvalil za ponudbo, "a nikakor ne želi, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop stranke iz sedanje vlade, saj se ta operativno in učinkovito sooča z največjim izzivom našega časa". Dodal je, da SMC ni na prodaj in da je vodstvo stranke v tej odločitvi enotno. Ta odločitev je dokončna, saj želi stranka, kot navajajo v sporočilu, presekati dvome in špekulacije glede tega.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Damijan je po njihovih navedbah dejal, da je tak odgovor pričakoval in ga sprejema. Počivalšek pa mu je povedal, da si tudi v prihodnje želi iskrene kritike delovanja vlade, še posebej pa konkretnih vsebinskih sugestij za sedmi paket ukrepov, ki ga bo vlada začela pripravljati že prihodnji teden.

Damijan je konec oktobra prvakom koalicijskih SMC, NSi in DeSUS poslal programski dokument s prioritetami nove vlade do volitev 2022, o katerih so se prej poenotili z opozicijskimi LMŠ, SD, Levico in SAB, ter vabilo k pogovorom.

V spremnem pismu je zapisal, da se zaveda njihovega položaja, a istočasno v tem ne vidi ovire, "da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja".

Damijan se je že srečal s prvakom NSi Toninom, ki mu je sporočil, da NSi ne more sodelovati pri alternativnih poskusih oblikovanja vlade. Se je pa Damijan dobil tudi z bivšim in najverjetnejšim bodočim prvakom DeSUS Karlom Erjavcem. Že pred tem so v stranki napovedali, da bi do morebitnih vsebinskih pogovorov lahko prišlo šele po kongresu stranke konec tega meseca.

Kljub temu, da sta ponudbo za sodelovanje v KUL zavrnili dve koalicijski stranki, pa je Damijan v pogovoru za današnjo Mladino zatrdil, da imajo, kot je zdaj videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali koalicijo.

To sicer lahko storijo s konstruktivno nezaupnico v DZ, ki pa je uspešna, če najmanj 46 poslancev izvoli novega predsednika vlade. KUL pri tem računa na poslance iz vrst SMC in DeSUS.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Kot je za Mladino povedal Damijan, je oblikovanje nove koalicije in konstruktivne nezaupnice Janezu Janši proces, ki teče. "To pomeni, da se pogovarjamo z morebitnimi koalicijskimi partnerji. Načeloma bi lahko prvi konkretni korak naredili po napovedanem kongresu DeSUS, torej po 24. novembru, lahko pa pride do premikov že prej," je ocenil. Dodal je ugibanje, da pa lahko Janševa koalicija zaradi nesoglasij ob slabem obvladovanju epidemije razpade še ta mesec.

"Če čakamo na kongres DeSUS, lahko pride do konstruktivne nezaupnice nekje sredi decembra, tako da bi januarja že lahko imeli novo vlado. Lahko pa seveda že prej, če pride do razpada Janševe koalicije," je navedel Damijan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija