SMC OSTRO PROTI STRMČNIKU: Občinska garnitura si odpira vse več front, tokrat na tnalu šport!

Ankaran

Vabilu na ustanovno skupščino Športne zveze Ankaran, ki je bila sklicana minuli petek, sta se odzvala le dva delegata, saj so se društva, kot kaže, prestrašila sporočila župana Gregorja Strmčnika, da občina zveze ne priznava in bo odtegnila denarno pomoč. Potezo so ostro obsodili v lokalnem odboru SMC.

Elektronsko sporočilo, ki sta ga po poročanju Primorskih novic poleg župana podpisala še v.d. direktorja občinske uprave Iztok Mermolja in podžupanja Barbara Švagelj, so društva prejela le dan pred skupščino. Občina jih je v njem obvestila, da športna zveza ni nastala zakonito, da občina ni bila obveščena o ustanovitvi zveze od marca, da nima soglasja za uporabo imena Ankaran. Na občini so še prepričani, da namen zveze ni podpora športu, pač pa vplivanje na investicije v športno infrastrukturo ter oblikovanje športne politike.

Predsednica ŠD Katarina Karmen Gec je v odgovoru županu kot predstavnica enega od ustanovnih društev zveze poudarila, da je zamik od ustanovitve do začetka delovanja povsem normalen, saj da je bila nenazadnje tudi ankaranska občina ustanovljena leta 2011, delovati pa je začela tri leta pozneje. Po njenem je zveza nastala povsem zakonito, župana je pozvala k rušenju zidov in javnemu opravičilu, društva pa, naj ne podležejo pritiskom.

 

Zaplet je obžalovala tudi Sonja Poljšak, vodja Regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenje športnih zvez, ki je bila kot gostja vabljena na skupino. Po njenem so športne zveze pomembne za izvajanje športnih programov v občini.

Kot je dodal pooblaščenec Športne zveze Ankaran Alojz Gec, soglasja glede uporabe imena Ankaran res niso pridobili, a da tega verjetno nimajo niti številna društva, ki imajo v nazivu Ankaran, zato se sprašuje o smiselnosti županovega poziva, naj se zveza takoj preimenuje.

Medtem ko župan ne daje izjav, so v zvezi napovedali, da bodo zaprosili za omenjeno soglasje. Če ga občina ne bo dala, jo bodo pozvali k ustanovitvi nove zveze, še napovedujejo.

Lokalni odbor SMC: Občina ne more odreči podpore društvom

Na dogajanje so se odzvali v lokalnem odboru SMC Koper in Ankaran, kjer so obsodili "vsakršne izjave funkcionarjev, ki vnaprej odrekajo finančno ali drugo pomoč organizacijam ali subjektom, če bodo le-te sodelovale v zakonsko predvidenih in dopustnih oblikah povezovanja".

"Društva, ki so ustanovljena in registrirana z odločbo upravne enote v skladu z Zakonom o društvih imajo po temeljnem aktu tudi organe, ki odločajo o nadaljnjem povezovanju v zvezo društev ali drugačno obliko povezovalnega organiziranja. Pravica do združevanja ter s tem tudi povezovanja, je temeljna ustavna pravica, ki jo določa 42. člen Ustave Republike Slovenije, zato je obžalovanja vredno in obsodbe potrebno vsako dejanje, ki ima elemente psihološkega ustrahovanja ali učinke zlonamernega vplivanja na pristojne organe zasebnih pravnih oseb," so jasni v SMC.

Po njihovem občina ne more odreči podpore društvom, ki bodo sodelovala z zvezo, saj je "zavezana k zakonitosti in finančni podpori na podlagi programa razvoja športa v občini in javnemu razpisu, kjer se preverja izpolnjevanje pogojev posameznega društva".

Zadnjo besedo o zakonitosti ustanovitve zveze bi morali po mnenju lokalnega odbora imeti za to pristojni organi.

Deli novico:

@jurij | včeraj ob 11:00 |  13 .09. 2017 ob  20: 28
Res je, kar si zapisal. Kolikor vidim, od zunaj, se v Ankaranu dela. Res pa je tudi, da se vsega ne da napraviti "takoj in zdaj", kot si razna društva in posamezniki želijo, ker se na silo javnega denarja ne sme razmetavati, spreminjanje mnenja in naložb se lahko dogaja le v Kopru, ker je nekdo bolj zaščiten in kjer je cirkus že uzakonjen. In res je žalostno kar se dogaja z NK. Na tistem mestu vidim zelo lep športni center, pa plac za koncerte (pred leti je tam gostoval Balaševič). Se da in se bo uredilo - vedno pa bo nekdo nergal. Da pa si po mojem mnenju Strmčnik ščiti hrbet me pa ne čudi, ker, kot je zapisal Jurij, je Ankaran poln petokolonašev. Tudi iz Hrvatinov, žal.
@Jurij |  12 .09. 2017 ob  12: 48
Kaj si mislil na Geca? On ima rad različne vetrove, po potrebi.
jurij |  12 .09. 2017 ob  12: 40
@Igor, mislim, da ankaranski župan ne dela razlike. Problem so tisti, ki čakajo da v Ankaranu prevzame oblast Popovič.
Igor |  12 .09. 2017 ob  11: 49
Berem in razmišljam..........Ali ni napovedoval Ankaranski župan da NE bo delal razlike kot nekateri, ali je zdaj vse samo za "naše".
@Jurij |  12 .09. 2017 ob  11: 30
Res, Gec je uredil igrišča za in prdvsem za SVOJO korist. Kolikor je meni znano so pomorci pomagali vsem društvom, tudi Gecu. Kakšne veze imajo tukaj Strmčniki in Popoviči?
jurij |  12 .09. 2017 ob  11: 03
@volilec , 09:05 .Na Sveti katarini oz Beograjski plaži sem preživel otroštvo in mladost in dobro vek kakšna je bila.
Gecu ne oporekam, res je uredil vrtiček, ampak vrtiček ni njegov.
jurij |  12 .09. 2017 ob  11: 00
Mare, Ankaranska oblast ni nikogar izgnala. V klubu niso hoteli niti slišati o sodelovanju z občino Ankaran, ker so dobivali denar iz Kopra in so upali, da bo na volitvah zmagala Popovičeva struja. Isto velja za Mavčeca in pomorski klub, isto velja za KK Orka .
Ankaranska oblast ni nikogar izgnala , izgnala ga je koprska, ker ni uspela prevzeti kluba .
volilec  |  12 .09. 2017 ob  09: 05
-1
@volilec-Oprosti, mogoče sem res padel .
Vendar kot pribito drži vse kar je napisano. V kolikor se bi vse skupaj pustilo v urejanje trenutnemu županu- še dolgo bi bila tam Beograjska plaža. Se pa na tvoj nivo ne spuščam in ne blatim. Izražam svoje mnenje , ki pa ni nujno , da je pravilno. Tebi Jurij , pa le toliko, da Geca poznam, vendar ne pišem po nikogaršnjem nareku.
Sem samo eden tistih, ki Katarino uporabljam kot rekreativno površino že 10-12 let. Res je, da je Katarina občinska last. Tudi prej je bila.. V kakem stanju pa verjetno ne veste, ker sklepam, da vas starši takrat še niso načrtovali. Sedaj ste veliki in boste ta svet spremenili (verjetno v svojo korist, tako kot očitate Gecu).
ne bom vam dajal povoda za nadaljno komentiranje,.......uživajte še naprej v svojem svetu.

Mare |  11 .09. 2017 ob  21: 35
-1
Klub NK Ankaran-Hrvatini, ki je 50 let v športnem duhu vzgajal generacije otrok in igral tekme v Ankaranu, nima doma in životari okoli po Sloveniji po zaslugi ankaranske občinske oblasti, ki ga je od tam izgnala. To so dejstva, vse ostalo je propaganda.
jurij |  11 .09. 2017 ob  19: 57
Mare, Mare, po čigavi zaslugi in čigav klub životari po slovenskih krajih?
Mare |  11 .09. 2017 ob  19: 00
-3
Joj, jurij, še kakšen boljši argument na mizo, kot pa vedno in povsod krivdo za vse križe in težave zvračati na "vladiko" iz Kopra. Do kdaj misli z dobrimi službicami okrepljena ankaranska falanga pitati svoje volilce z zlodejem iz Verdijeve? Sicer pa, od kod neki birokratski in županski strukturi pooblastilo in moč, da zanika legitimno povezovanje društev kot subjektov zasebnega prava v neke višje oblike kot njim pašejo? Robe za ne vervat...Prvoligaški klub z imenom "Ankaran" pa životari kot klošar po raznih slovenskih krajih, ker jim najbolj poštena oblast daleč naokoli ne zna ali noče zagotoviti pogojev za delo in nastopanje tam, kjer je bil doma 50 let.
@volilec |  11 .09. 2017 ob  16: 26
Kaj si ti iz Marsa padu?
1