SMC IMA NOVO VODSTVO: Cerar postal častni predsednik stranke

Slovenija

Delegati kongresa SMC so danes soglasno za novega predsednika stranke izvolili ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. S tem se z vrha SMC poslavlja njen soustanovitelj in prvi predsednik Miro Cerar, ki pa je na Počivalškov predlog postal častni predsednik stranke.

Počivalšek je v izjavi po kongresu napovedal, da bo pri vodenju vse pomembne korake kreiral v sodelovanju poslanske skupine, lokalnih odborov, sekretariata stranke in ministrov. Temelj vsake stranke je namreč po njegovem mnenju mreža na terenu, ki jo SMC ima, a jo bodo revitalizirali. "Kot taki bomo bolj imuni tudi na javnomnenjske raziskave," je poudaril in ocenil, da se bodo v slednjih slej ko prej odražali rezultati stranke.

Optimističen je bil že v svojem volilnem govoru pred glasovanjem, na katerem je dobil enotno podporo. Izpostavil je, da jih rezultati preteklih volitev "ne smejo zbiti", in da ima SMC zdravo jedro stranke v ljudeh, inovativne ideje, prodorno vizijo, uporabna znanja in ambiciozne cilje, torej "vse, kar je potrebno, da kazalce javne podpore stranki obrnemo navzgor".

Navedel je štiri svoje ključne programske usmeritve. Kot prvo je izpostavil gospodarsko stabilnost, pri čemer je zavrnil umetno deljenje med zdravim gospodarstvom in socialno državo. "Zdravo gospodarstvo je namreč osnova za socialno državo, ki vodi v splošno družbeno blaginjo," je pojasnil in dodal, da je osnova vsega ugodno, predvidljivo poslovno okolje, v katerem podjetja lahko ustvarjajo dodano vrednost.

Druga usmeritev je pravična socialna država, saj si želi, "da kakršnokoli pomanjkanje ne bi bila več tema - niti nedeljskih kosil niti političnih obračunavanj". Kot tretjega je navedel liberalni pristop in da vsak lahko pove svoje mnenje. Ob tem je dodal, da so liberalne stranke akterji v boju zoper neenakost, izključevanje in drugih oblik ekstremističnih pogledov.

Četrti steber njegovega delovanja pa bo trajnostno gospodarstvo, kjer je izpostavil, da se bomo morali vsi začeti vesti bolj odgovorno do okolja.

Opozoril je, da je stranka kljub široki paleti rezultatov, ki jih je dosegala v preteklosti, danes na pragu preobrazbe, a hkrati poudaril ključno vlogo svojega predhodnika Mira Cerarja za pozicioniranje stranke: "Bil je tisti, ki je svoje ideje in vizijo prelil v realnost, na eno mesto pripeljal glave, ki so stkale čisto novo - liberalno in moderno politiko," je dejal in se mu zahvalil za požrtvovalnost in doprinos slovenski družbi.

Delegati kongresa so sledili tudi Počivalškovemu predlogu in Mira Cerarja imenovali za častnega predsednika stranke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija