ŠMARČAN KOT PRVI SLOVENEC NA ELITNI ANGLEŠKI GLASBENI ŠOLI: Čeprav izreden talent in dosežki niso dovolj za štipendijo, se ne da

Koper

16-letni Matia Šramel iz Šmarij pri Kopru je nadarjen glasbenik, ki se istočasno šola na koprski gimnaziji in elitni angleški glasbeni šoli Wells Cathedral School. Če je na prvi pogled slišati vse skupaj zelo nobel, pa je treba vedeti, da za vsem stojijo leta garanja mladega virtuoza, ki zdaj denar za zaključek šolanja poskuša zbrati preko platforme. Ne pomaga, da je od maja pa do konca avgusta letos pomival posodo v koprski kavarni Kapitanija, zneski za izobraževanje so na elitnih šolah enormni.

To ni srce parajoča zgodba o nekom, ki potrebuje pomoč za preživetje. Je pa zgodba o pogumu in predanosti mladega domačina Matie Šramla iz Šmarij pri Kopru, ki potrebuje čisto malo podpore, da pride do cilja in zaključi šolanje za angleški glasbeni šoli.

Matia se je glasbeno najprej začel izobraževati na koprski glasbeni šoli leta 2010, začel je igrati trobento pri učitelju Mitji Bobiču. Kmalu zatem je pričel obiskovati še pouk saksofona pri Mitji Žerjalu. Ob tem ni izpustil vrste seminarjev in mojstrskih tečajev. Vendar ni šlo vse gladko. Pri osmih letih je v njegovo glasbeno udejstvovanje posegla bolezen, o kateri pa Matia ne mara preveč govoriti.

"Moja želja je, da uspem kot jaz! Ne moja bolezen!" je odločen Šmarčan, ki dodaja: "Sem se pa odločil o tem delu moje preteklosti spregovoriti, da bi me glasbeniki, ki me ne poznajo, bolje razumeli. Da sem to, kar sem dosegel v zelo kratkem času."

Tumor v desni roki, ki so mu ga diagnosticirali pri osmih letih, se mu je ponovil štirikrat. Prvič konec drugega razreda osnovne šole, dvakrat v sedmem razredu in še enkrat konec devetega razreda. "Ravno v začetku covida pri nas," pravi 16-letnik. Posledično ni mogel vaditi inštrumentov redno in sproti. "Sem se pač veliko šolal doma, iz bolniške postelje s pomočjo mame," dodaja.

Čeprav je bil odsoten tudi po več mesecev, je obdržal stik z glasbo, ki je iz hobija prerasla v ljubezen. S trobento in saksofonom je sodeloval v šolskem pihalnem orkestru pod vodstvom Andraža Cenciča, pa v mladinskem pevskem zboru koprske glasbene šole pod vodstvom Maje Cilenšek, v Jazz ansamblu glasbene šole (GŠ) Koper pod vodstvom Aljoše Jeriča, v Brass Bandu KIP pod vodstvom Borisa Benčiča, v En Big Bandu pod vodstvom Sandija Štora in v Pihalnem orkestru Koper, kjer je bil izbran za godbenika leta. Prav tako je bil v šolskem letu 2019/20 prejemnik zlatega violinskega ključa za izjemne dosežke in predanost. A ne glede na vse dosežke, Matia ni prišel v Sloveniji do nobene štipendije.

"Poslal sem vse možne prošnje po Sloveniji za štipendije. V šoli, kjer sem, jih ne delijo kar tako, saj imajo veliko zanimanja s celega sveta. Sem pa prvi Slovenec, ki je prišel na Wells Cathedral School. Kljub vsemu se profesorji borijo zame, da bi dobil karkoli. Tako sem sedaj v obravnavi pri posebni komisiji," pojasnjuje Matia, ki je na angleški šoli izbral smer študija glasba, matematika in studijska glasba.

Cena enega letnika izobraževanja znaša 40.750 evrov, plus 16.400 evrov za program specialist glasbenik. Do zaključka šolanja Šmarčanu manjka še dokončati letošnje šolsko leto, plus še eno leto, kar finančno nanese 60.000 britanskih funtov oziroma 71.500 evrov. "Za semester, ki ga sedaj končujem, so starši že vzeli kredit," zaključuje Matia. Za preostanek, ki nikakor ni skromen, pa bo moral še nekako poskrbeti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  25 .11. 2021 ob  16: 09
31
Priden, kapo dol