SLOVO PREDSEDNIKA, 'KI JE NA SESTANKIH PIL GIN': Zelene luči za vstop Hrvaške v schengen neuradno ni pričakovati

Svet

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu imel poslovilni govor, evropski poslanci pa bodo ovrednotili delo njegove komisarske ekipe. Evropski parlament bo danes tudi razpravljal o sklepih vrha EU, ki je bil posvečen brexitu, proračunu EU in pristopnim pogajanjem s Skopjem in Tirano. Odhajajoča Evropska komisija bo danes obravnavala in predvidoma tudi sprejela oceno pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje. Po neuradnih informacijah naj bi ocenila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen.

Juncker se bo od poslancev poslovil, čeprav bo morala njegova komisija nekoliko podaljšati petletni mandat in bo opravljala tekoče posle. V novi komisiji pod vodstvom Ursule von der Leyen namreč manjkajo še imena kandidatov iz Francije, Romunije in Madžarske in zato ne bo mogla začeti z delom 1. novembra, kot je bilo sprva predvideno.

Evroposlanci bodo v okviru razprave o sklepih vrha unije, ki je bil v četrtek in petek v Bruslju, govorili tudi o prejšnji teden doseženem ločitvenem dogovoru med Združenim kraljestvom in EU. Ker so v Westminstru v soboto preložili dokončno potrditev dogovora do sprejetja potrebne zakonodaje, je Evropski parlament v ponedeljek sporočil, da o novem dogovoru o brexitu ne bo glasoval, dokler ga ne bo potrdil britanski parlament.

Ena glavnih tem vrha je bilo odločanje o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, glede česar pa voditelji članic niso uspeli doseči soglasja. To ni naletelo na razočaranje zgolj v Skopju in Tirani, ampak tudi med drugimi članicami in institucijami EU.

Evropska komisija naj bi danes tudi objavila oceno o pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje, čemur Slovenija nasprotuje. O pripravljenosti Hrvaške na schengen bi morala odločati nova komisija, je v petek v Bruslju poudaril premier Marjan Šarec. K temu je v pismu pozvalo tudi šest od osmih slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.

Oceno naj bi Evropska komisija danes objavila v obliki sporočila, ki naj bi vključevalo podroben opis izpolnjevanja meril. Komisija naj bi tudi jasno povedala, da je zadeva zanjo končana in da se k temu vprašanju ne bo več vračala.

Slovenska komisarka Violeta Bulc naj bi po neuradnih informacijah sicer opozorila, da zdaj ni pravi čas za takšno odločitev, temveč bi bilo treba prej zagotoviti normalno delovanje schengenskega prostora. Na več mejah med sedanjimi članicami schengna je namreč že nekaj časa vzpostavljen nadzor na meji.

Končno odločitev o tem, ali lahko neka država vstopi v schengen, sicer sprejmejo članice EU s soglasjem. Glede Hrvaške pripravljenosti naj bi bilo poleg Slovenije skeptičnih več članic, med njimi Nizozemska, Nemčija in Francija.

Zelene luči za vstop Hrvaške v schengen po neuradnih napovedih ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Romunija in Bolgarija kljub pozitivni oceni komisije na vstop v schengen čakata že več kot osem let.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija