SLOVO OD POLETJA V ANKARANU IN SVETEM ANTONU: O delu v tujini in obisk nekdanje šefinje Protokola Republike Slovenije

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper in Knjižnici Ankaran se bodo od poletja poslovili v slogu. V torek, 29. avgusta, bo Center dnevnih aktivnosti Ankaran obiskala potopisna predavateljica Mirjana Topič, že naslednji dan pa bo obiskovalcem Hiše kulture v Sv. Antonu svojo zadnjo knjigo predstavila Ksenija Benedetti.

Mirjana Topič

Potopisni večer malo drugače

V torek, 29. avgusta, ob 19. uri, bodo v Centru dnevnih aktivnosti Ankaran gostili potopisno predavateljico Mirjano Topič. Tokrat bo predavanje malce drugačno, saj vam bo predstavila, kako se mora znajti nekdo, ki se odloči za sezonsko delo v tujini.

Mirjana Topič je vsestranska popotnica, ki je v preteklosti delala tudi v tujini. V mestu Los Corrales v Španiji se je namreč znašla v vlogi upraviteljice hostla, danes pa je uspešno zaposlena v Sava Hotels & Resorts. Prav o izkušnji v Španiji bo za vas spregovorila 29. avgusta ob 19. uri v Centru dnevnih aktivnosti Ankaran.

Ksenija Benedetti

Ksenija Benedetti: Hiša sozvočja

Knjižnica Koper v sodelovanju s Knjigarno Libris 30. avgusta ob 19. uri v Hiši kulture v Sv. Antonu organizira večer v družbi Ksenije Benedetti. V tokratnem pogovoru vam bo v družbi moderatorke Maje Pertič Gombač zaupala vse in še več o knjigi, ki je izšla pri založbi Beletrina - Hiša sozvočja.

Ksenija Benedetti ima za sabo bogato karierno pot, predvsem pa jo poznamo kot dolgoletno šefinjo Protokola Republike Slovenije. Leta 2008 je izdala strokovno knjigo z naslovom Protokol: simfonija forme, leta 2019 pa svojo drugo z naslovom Kažipoti, sonatina o odnosih in kulturi srca. Je tudi prejemnica nagrade predavatelj leta 2018 s strani Life Learning Akademije in prejemnica mednarodne nagrade PRO PR 2020.

Beletrina je o knjigi zapisala: "Knjiga je nastajala kar tri leta, njen koncept pa je svež in izviren: avtorica je 75 bolj ali manj bližnjih oseb povabila, da ji zastavijo vsak po tri vprašanja, pri tem pa se je vnaprej zavezala, da bo nanje odgovorila. Med spraševalci se znajdejo člani in članice njene družine, potem pa še igralci, pisatelji, novinarji, profesorji, režiserji, politiki, podjetniki itn. Avtorica Ksenija Benedetti ob tem razlaga: "Ideja za zgradbo knjige je pljusknila iz vesolja moje glave nekega svetlega večera tik pred spanjem. V takih napol budnih stanjih najbolj ustvarjalno in jasno vidim. Naslednje jutro sem prijela svinčnik in začela vijugasta potovanja od sopotnika do sopotnika, od sopotnice do sopotnice, od vprašanja do vprašanja, od odgovora do odgovora. In tako je nastala knjiga, ki ni le malce drugačna avtobiografija, je tudi slika mojih vrednot in razmišljanj, pa tudi obraz časa, v katerega smo vpeti."