Slovenskih spletnih uporabnikov iz leta v leto več

Slovenija

Število slovenskih spletnih uporabnikov se je od decembra leta 2010 do decembra lani povečalo z 1,19 milijona na 1,46 milijona, kažejo najnovejši podatki raziskave Merjenje obiskanosti spletnih strani (MOSS).

Gre za spletne uporabnike v starosti od 10 do 75 let, ki so vsaj enkrat mesečno obiskali katerokoli spletno stran, ki sodeluje v raziskavi MOSS, so sporočili iz Slovenske oglaševalske zbornice. Decembra lani je delež slovenskih spletnih uporabnikov, ki uporabljajo splet večkrat dnevno, znašal že 57,06 odstotka.

Med spletnimi uporabniki, ki so decembra lani splet uporabljali večkrat dnevno, pa je največ uporabnikov iz starostne skupine od 30 do 45 let. Poleg podatkov o dosegu v MOSS vključenih spletnih strani se v okviru tehnične meritve zbirajo tudi sistemski podatki o spletnih brskalnikih, operacijskih sistemih, mobilnih napravah, ločljivosti zaslona itd.

Windows še vedno najbolj uporabljan operacijski sistem

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice, v obdobju 2013/2015 jo izvaja družba Gemius Adria iz Ljubljane.

Po zadnjih podatkih največji delež slovenskih spletnih uporabnikov uporablja operacijski sistem Windows 7 (54,89 odstotka). Uporabniki so za mobilni dostop do spletnih strani decembra največkrat uporabljali Samsungove (v 37,60 odstotka primerov) in Applove (v 36,32 odstotka primerov) mobilne naprave, medtem ko so bile mobilne naprave Sony uporabljene v 5,60 odstotka primerov.

MOSS meri mesečni doseg, ki je izmerjen s tehničnim merjenjem in korigiran s podatkom o velikosti slovenske spletne populacije, pridobljenim s telefonsko anketo. V izmerjen slovenski doseg pa ni vključen promet iz tujine, saj podatek o ocenjenem dodatnem dosegu iz tujine ni korigiran s podatki telefonske ankete.