SLOVENSKI VOJAKI V IRAKU: Erjavec trdi, da so na varnem, Pahor za umik, če bi to zahtevala iraška vlada

Slovenija

Pripadniki Slovenske vojske v bazi v Erbilu so na varnem, razmere na severu Iraka so stabilne, je pa povečana stopnja ogroženosti in zato sprejeti ustrezni ukrepi, je danes poudaril obrambni minister Karl Erjavec. Če bo sprejeta politična odločitev, pa je po njegovih zagotovilih vse pripravljeno za njihov takojšen umik iz Iraka. Medtem pa predsednik republike Borut Pahor meni, da bi se morala Slovenska vojska umakniti iz Iraka, če bi tako stališče sprejela tudi iraška vlada. Prav tako meni, da morajo biti pripravljene vse logistične možnosti za hiter in varen umik pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka, če bi se za to odločila slovenska vlada, so sporočili iz njegovega urada.

"Pripadniki SV, ki delujejo v Erbilu v letalski bazi, so na varnem," je v izjavi novinarjem zagotovil Erjavec, je pa tam povečana stopnja ogroženosti. To pomeni, da so sprejeti določeni ukrepi, kot je nošenje varnostnih jopičev in čelad. Prav tako vojaki nimajo možnosti izhoda iz baze, ustavljeno je tudi usposabljanje iraških varnostnih sil, torej naloge, zaradi katere so v Iraku.

"Ocenjujemo, da so razmere v tem delu Iraka dokaj stabilne, ves čas spremljamo situacijo," je zagotovil Erjavec, ki je danes o razmerah govoril s predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Marjanom Šarcem, napovedal je tudi, da se bo posvetoval tudi z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem. Sestal se je tudi z ožjim štabom, in sicer z načelnico generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc, direktorjem Obveščevalno varnostne službe Mors in njegovimi sodelavci, z direktoratom za obrambno politiko in z nekaterimi drugimi sodelavci na ministrstvu za obrambo, ki spremljajo situacijo v Iraku.

Bistveno slabše kot na severu Iraka so razmere v iraški prestolnici Bagdad, kjer poteka operacija zveze Nato. Vendar pripadniki Slovenske vojske ne sodelujejo v operaciji zveze Nato, ampak delujejo v okviru mednarodne koalicije v boju proti džihadistični skupini Islamska država, to operacijo pa podpira kar nekaj resolucij ZN, je poudaril glede legitimnosti te operacije.

Nemške in hrvaške enote, ki so se umaknile iz Iraka, so del operacije zveze Nato, katere cilj je prav tako usposabljanje iraških varnostnih sil, je poudaril minister. Za umik so se v Berlinu in Zagrebu po njegovih besedah odločili, ker je stopnja ogroženosti v Bagdadu bistveno višja in tudi zaščita baze ne zagotavlja v celoti varnosti pripadnikov, ki tam delujejo.

"Pripravljene imamo vse potrebne scenarije, če bi bila sprejeta politična odločitev o umiku slovenskih pripadnikov iz misije," je zagotovil dejal Erjavec in dodal, da "se bo tisti trenutek, če bo sprejeta ta odločitev, operacija evakuacije tudi izvršila".

Slovenija lahko svojih šest vojakov iz Iraka po ministrovih besedah umakne takoj, ko bi bilo to nujno. Če bi prišlo do takšne situacije, to po njegovem ne bi bilo "vprašanje dni, ampak vprašanje ur". Pri tem je potrdil, da je vladno letalo falcon zagotovo ena najbolj učinkovitih možnosti za njihov umik, glede na to, da gre za manjše število pripadnikov Slovenske vojske. Poudaril je tudi, da je z nemškim obrambnim ministrstvom sklenjen tehnični sporazum in če bi prišlo do takšne situacije, je predvideno, da zagotovijo logistiko za umik slovenskih vojakov.

Pahor za umik slovenskih vojakov iz Iraka, če bi to zahtevala iraška vlada

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, Pahor ves čas spremlja razmere na Bližnjem vzhodu, zlasti v Iraku, kjer slovenski vojaki pomagajo pri urjenju iraških varnostnih sil.

Predsednik je sicer že v ponedeljek opozoril na problem nadaljnje legitimnosti operacije v Iraku spričo resolucije iraškega parlamenta, s katero je zahteval umik ameriških vojakov iz države. Poudaril je, da slovenski vojaki v Iraku niso proti volji tamkajšnjega ljudstva in jih ne sprejemajo kot take. V nedeljo sprejeta resolucija iraškega parlamenta sicer ni zavezujoča, a ima po Pahorjevih besedah "politično sporočilo".

"Slovenska država bo vsekakor zelo temeljito in sproti spremljala razvoj dogodkov v Iraku," je zagotovil Pahor. "Kot predsednik republike in vrhovni poveljnik naših obrambnih sil bi rad izrazil upanje, da bosta prevladala pamet in mirno reševanje sporov," je še dodal v ponedeljek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  08 .01. 2020 ob  05: 56
Erjavec, kot večkrat doslej, nima pojma. To dokazuje napad na Erbil. Kaj delajo obveščevalci - civilni in vojaški? Zaposlujejo prijateljice?
kokodek |  07 .01. 2020 ob  18: 21
vojaki naj takoj pridejo domov in Slovenija ven iz NATO !!!!!